Lyt til artiklen:

Garvede pløjefri landmænd giver gode råd videre til opstartere

00:00
Hastighed: ???x
03:36

Mikael Andersen, Slagelse, har været pløjefri landmand siden 2001, og hans nabo og samarbejdspartner Simon Christensen er født op opvokset med pløjefri dyrkning og har aldrig været på en bedrift med plov.

De to landmænd er sammen med rådgiver Leif Kildeby Nielsen, VKST, og projektchef Hans Henrik Pedersen, FRDK, klar til at øse ud af deres viden og erfaringer, når der er Åben pløjefri mark tirsdag den 3. maj klokken 13.00 til 16.00 på Hashøjvej 24 i Slagelse. Lige ved radiotårnet og gravhøjene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver FRDK i en pressemeddelelse

- Jeg har i tidens løb selv trukket hårdt på andres erfaringer, og jeg giver gerne min viden og erfaringer videre, så andre kan undgå at lave de fejl, jeg har lavet, siger Mikael Andersen.

Markvandringen starter ved en forsøgsmark, hvor deltagerne kan se tre forskellige parceller med vinterhvede. En er etableret med plov, en pløjefrit og en efter principperne i conservation agriculture.

Derefter går turen til Rødkildevej 1, hvor der kan ses en spinat pløjefrit etableret efter en efterafgrøde. Dagen slutter i maskinhuset med kaffe og erfaringsudveksling.

Lærer af hinanden

Både Mikael Andersen og medvært Simon Christensen glæder sig til at se en masse interesserede kollegaer på dagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg glæder mig også til at møde nogle spændende landmænd, som jeg sikkert også kan lære noget af, siger Simon Christensen.

Find en samarbejdspartner

Da Mikael Andersen selv startede på det pløjefri system, var det i et samarbejde med Simon Christensens far. De gik sammen om at købe maskinerne til det pløjefri system.

- Det var en kæmpe fordel, at vi havde hinanden at sparre med, fortæller Mikael Andersen, og han vil anbefale andre, der vil starte op, at de finder en kollega at støtte sig til.

I dag er begge bedrifter blevet så store, at hver bedrift har egen maskinpark, men der er stadig et godt samarbejde mellem de to naboer og kollegaer.

Prøv udstyret af inden køb

Planteavlskonsulent og PløjefriRådgiver Leif Kildeby Nielsen fra VKST har været med til at sætte mange landmænd i gang med det pløjefri system.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han råder til, at nye pløjefri landmænd lejer maskinerne til at starte med.

- Det er en virkelig god ide at prøve de forskellige systemer af, inden man foretager en større investering, siger han.

Bare kom i gang

Både rådgiveren og de to landmænd opfordrer samstemmende til, at mange flere af deres kollegaer kommer i gang med det pløjefri system.

- Der kommer meget mere liv i jorden, og man skal ikke vente længe på de gode resultater, siger Mikael Andersen, der selv oplevede, næsten med det samme, at jorden blev mere ensartet.

De tynde pletter på de lerede bakketoppe og sandede områder forsvandt med det samme, fordi der blev opbygget et ensartet humuslag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For både Mikael Andersen og Simon Christensen er det dog den store tidsbesparelse, der er det vigtigste.

- På flere større bedrifter, vil der kunne spares en medarbejder, hvis ploven sættes ud, siger Leif Kildeby Nielsen.

Lavere maskinomkostninger

Besparelsen ses også på maskinomkostningerne. Det oplever Leif Kildeby Nielsen ofte, når han laver en analyse af bedriftens dækningsbidrag, et såkaldt DB2 Tjek.

Sådan et tjek har Mikael Andersen fået lavet, og han har maskinomkostninger på under 2.000 kroner pr. hektar korn eller raps.

- Vi ser nogle pløjende bedrifter, med samme udbytter, der har maskinomkostninger på over 3.000 kroner pr. hektar, fortæller Leif Kildeby.