Lyt til artiklen:

Landmand forventer op mod 5.000 gæster til Økodag: - Det er jo en festdag

00:00
Hastighed: ???x
02:52

Siden 2005 har Økodag hvert år fået omkring 150.000 danskere til at besøge økologiske Arla-gårde rundt omkring i Danmark for at opleve de forårskulrede økokøer springe på græs. Efter at have været sat på pause de seneste to år på grund af corona, er et af Danmarks største årlige events nu tilbage, og landmændene ser frem til igen at kunne åbne dørene for glade gæster til en sjov og lærerig dag på landet.

Blandt de mange økologiske Arla-landmænd, der åbner deres gårde op til Økodag den 10. april, er Niels Erik Maegaard, der siden 1998 har drevet Toftegaard i Ringe på Fyn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Arla i en pressemeddelelse.

På Toftegaard glæder man sig til at slå stalddørene op for besøgende efter to års coronahvile.

- Det er jo en festdag. Det er så dejligt at snakke med de mange besøgende, der kommer, og jeg kan sige, at køerne allerede glæder sig en måned, før gæsterne kommer. De kan altid mærke, når det er tid til, at de skal på græs. Så står de og brøler af spænding, fordi solen skinner, og de glæder sig. Det er fantastisk igen at kunne dele den oplevelse, siger Niels Erik Maegaard, der på dagen får hjælp fra både døtre, venner og ansatte.

Toftegaard forventer nemlig op imod 5.000 gæster til Økodag, og det er vigtigt for Niels Erik Maegaard, at gæsterne får den bedst mulige oplevelse.

- Vi har forberedt alt muligt. Børnene elsker jo at lege på halmballer, så selvfølgelig sætter vi en masse op, som de kan hoppe rundt på. Og så kan de tage traktorkørekort, klappe kalve og tegne med kridt på en væg, vi har sat op. Det var en stor succes sidste gang, og det tog os en hel time at læse de mange søde hilsner igennem bagefter, siger Arla-landmanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stor interesse for økologi og bæredygtighed

Niels Maegaard har været økolog siden 2016, hvor han besluttede, at det var på tide at omlægge det 320 hektar store landbrug. Og det har han ikke fortrudt. Som konventionel landmand kastede han ofte lange blikke efter økologerne og tænkte, at det så spændende ud. Og det er han kun blevet bekræftet i, efter han selv er blevet økolog.

- Der var selvfølgelig et økonomisk potentiale i at lægge om, men derudover er det også med tiden blevet endnu mere spændende og attraktivt at blive økolog. Både fordi der er mange spændende udfordringer, men også fordi det er den retning, samfundet bevæger sig i, siger Niels Erik Maegaard.

Familien Maegaard har længe interesseret sig for miljø og bæredygtighed. De leverer blandt andet til biogas, har solceller på taget og sår solsikker på majsmarkerne.

- Det er en spændende og sjov tid at være landmand i. Det er ikke til at sige, hvad fremtiden bringer, men vi kan tage det en dag ad gangen og gøre vores allerbedste som landmænd. Og for os er økologi og bæredygtighed bare vejen frem, siger han.