Lyt til artiklen:

Nyt svampemiddel til aksbeskyttelse i hvede godkendt

00:00
Hastighed: ???x
02:15

Syngenta har fået godkendt et nyt svampemiddel til aksbeskyttelse i hvede.

Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Midlet går under navnet Greteg Star skal blandt beskytte svampesygdomme som septoria og rust.

I ekstreme år kan udbyttetabet ved septoria overstige 20 hkg/ha, og desværre har situationen med de efterhånden færre godkendte svampemidler gjort det svære at undgå.

- Septoria er den absolut mest udbredte svampesygdom i vinterhvede og trives bedst under fugtige og regnfulde perioder. Derfor er det afgørende, at vi vælger midler, der effektivt hjælper os med at holde sygdomstrykket nede, fortæller Mogens Steenholt Mogensen, Sales & Field Technician fra Syngenta.

Anvendelse og resultater af Greteg Star i vinterhvede

Greteg Star indeholder to aktivstoffer, som er Difenoconazol og Azoxystrobin. Kombinationen af de to aktivstoffer gør Greteg Star til et effektivt valg i den sene aksbeskyttelse af hvede, skriver Syngenta i pressemeddelelsen.

- For at opnå de bedste resultater med Greteg Star skal produktet anvendes fra stadie 45-61. Det vil sige til den afsluttende behandling. Herved opnåes en effektiv beskyttelse af både septoria og rustsygdomme i en afgørende fase af planternes udvikling, fortæller Mogens Steenholt Mogensen og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange landsforsøg har gennem tiden vist, at 75 procent af udbyttegevinsten ved anvendelse af svampemidler netop er på fanebladet og den sidste aksbehandling. Der er opnået rigtig pæne merudbytter med op til ni hg/ha i landsforsøgene i 2021 med Greteg Star - de højeste merudbytter i kombination med Propulse.

Det nye svampemiddel kan vise sig vigtigt, når fremtidige resistensudfordringer skal imødekommes.

- En rigtig god anti-resistensstrategi er at blande aktivstoffer med forskellig virkemekanismer. På den måde får svampene sværere ved at danne mutationer, der medfører nedsat følsomhed overfor svampemidler, og vi passer på effekten af de midler, som er tilbage, fortæller Mogens Steenholt Mogensen.