Lyt til artiklen:

Positivpris til ungdommen i landbruget

00:00
Hastighed: ???x
03:09

En hyldest til ungdommen og engageret debat om naturplaner prægede generalforsamling i Østjysk Landboforening tirsdag aften.

Omkring 100 deltagere var mødt op i Horsens til Østjysk Landboforenings generalforsamling, hvor foreningens positivpris traditionen tro blev uddelt til en, der har gjort en særlig forskel for landbruget i årets løb. I år gik prisen til 23-årige Niels Skovgaard, der er formand LandboUngdoms landsorganisation, skriver landboforeningen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Prisen går til en, der brænder for de unge mennesker. En, der ved, at det er vigtigt at få de unge mennesker til at forstå, at landbrugspolitik handler om at gå i dialog og erfaringsudveksle, og det lykkes han med, sagde formand Henrik Nielsen.

- Du lykkes med din tilgang til at snakke landbrugets sag, og du tør stå ved dine holdninger, der er lidt anderledes end os ældre landmænd, lød det fra formanden.

Niels Skovgaard blev valgt som formand for LandboUngdom i 2020, og er blandt andet formand for et nordisk netværk for unge landmænd, NYFA, sammen med Norge, Sverige, Finland og Island samt aktiv i EU-debatter.

- Vi ser flere og flere medlemmer, der melder sig ind i LandboUngdom. Vi har en stærk organisation i tre led: lokalt, regionalt og nationalt, hvor vi arbejder bredt med politik. Noget, der er vigtigt for os, er vores arbejde med at fremme forskelligheder. Vi skal lære noget af hinanden og vores forskelligheder, sagde Niels Skovgaard.

- Det er vigtigt, der kommer en generation, der vil fremtidens landbrug og det stærke foreningsliv, og jeg tror på, det kan lykkes, understregede Niels.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formand Henrik Nielsen fortalte i sin beretning om de politiske workshops, der har været afholdt i det forgangne år med LandboUngdom og Bygholm Landbrugsskole. Her fik de unge deltagere øjnene op for, hvor meget det politiske arbejde betyder for landbruget, og de blev udfordret med en konkret case, de skulle løse.

Debat om naturplaner

- Vi vil gerne biodiversitet i landbruget, og vi vil gerne spille positivt og løsningsorienteret ind, sagde Henrik Nielsen i sin beretning.

Og netop biodiversitet og naturplaner med den kommende CAP-reform satte gang i debatten. For planerne om naturpleje skal selvfølgelig give mening.

- Vi oplever, at mange af de politikere, der træffer beslutningerne, ikke ved ret meget om landbruget. Vi arbejder med hele tiden at klæde dem på med den landbrugsfaglige viden. For eksempel skulle vi på et møde forklare dem om, hvad efterafgrøder egentlig er, og hvorfor man ikke bare kan så det hele til med efterafgrøder, selv om de optager kvælstof, for så får det andre uhensigtsmæssige konsekvenser for jorden, fortalte formanden.

Der blev udtrykt bekymring for småfugle og skarvens fremgang, og der blev rejst spørgsmål til, hvordan læhegn, fredskov og anden natur, man som landmand selv har etableret for at hjælpe naturen, kan honoreres i de kommende reformplaner. Også BNBO og vandplaner blev debatteret, og der var videohilsen fra formand for restaurering af Horsens fjord, Jan Karnøe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aftenen bød på en enkelt udskiftning i bestyrelsen, da Martin Mogensen valgte at træde ud og fokusere sine kræfter på andre bestyrelsesposter. Søren Damsbo blev valgt som nyt medlem af bestyrelsen.