Lyt til artiklen:

Magtfuld departementschef i vidneskranken igen fredag

00:00
Hastighed: ???x
03:12

Barbara Bertelsen blev for alvor kendt i offentligheden under minksagen. Hun er kvinden der stod bag de barske SMS´er, hvor hun betegnede Kaare Mølbak, SSI, som en "fej kujon". Hun er også personen, som fjernede et afgørende ord om konsekvensen af aflivning af alle mink.

Ordet "fatal" om minkerhvervets fremtid blev fjernet kort før et afgørende KU-møde mellem regeringens topministre og departementschefer 3. november om aftenen før pressemødet med Mette Frederiksen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I bilaget til KU-mødet den 3. november om aftenen stod der: "En total nedslagtning inklusive alle avlsdyr vurderes at være fatal for branchen".

Men formuleringen fra Johan Legarth, departementschef i Justitsministeriet, blev fjernet kort før mødet af departementschef Barbara Bertelsen. Under sin første afhøringen i november sidste år i Minkkommissionen sagde hun som begrundelse for at fjerne formuleringen:-

- Vi bruger ikke ord som fatal. Et ord som fatal vil aldrig finde vej til et cover. Heller ikke, hvis ordet kom fra Sundhedsministeriet. Vi bruger kun ord som er fagligt funderet og fagligt begrundet, sagde Barbara Bertelsen under afhøringen, som bevæggrund for at fjerne ordlyden før mødet.

Departementschefen sagde samtidig, at ingen på mødet var i tvivl om, at beslutningen ville få alvorlige konsekvenser for minkbranchen.

Fredag skal hun igen afhøres i sagen. Ingen ved, hvad Minkkommissionen vil grave mere ned i eller ønsker at få uddybet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Risikovurdering fra SSI

Igen og igen er det kommet frem af risikovurderingen fra SSI om fortsat minkavl i Danmark får afgørende betydning for beslutningen om at aflive alle 17 millioner mink.

I løbet af dagen den 3. november får regeringen risikovurderingen fra SSI. Departementschefen Barbara Bertelsen fortalte i retten i november, at hun kun nåede at læse dele af coveret, hun læste primært risikovurderingen fra SSI.

Hun indkaldte alle departementschefer til møde og indkalder til møde i koordinationsudvalget om aftenen.

- Risikovurderingen får stor betydning for beslutningen og fylder meget i beslutningsgrundlaget. Når en regeringen får sådan en risikovurdering, så er man nødt til at reagere. Det er virkelig noget man kan mærke i rummet, sagde hun i retten den 18. november 2021.

Under afhøringerne har både Barbara Bertelsen og statsminister Mette Frederiksen fastholdt, at de først høre om den manglende lovhjemmel til at slå minkene ned søndag den 8. november.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Departementschefen har også fastholdt, at ansvaret for den manglende lovhjemmel lå hos det daværende Miljø- og Fødevareministerium, altså den daværende miljøminister Mogens Jensen, der måtte gå af på grund af sagen.

Minkkommissionen skal undersøge og redegøre for beslutningsprocesserne i og imellem relevante myndigheder, fra første gang spørgsmålet om hjemmel til aflivning af alle danske minkbesætninger blev drøftet og/eller omtalt i materiale til møder i regeringsudvalg, herunder forberedende embedsmandsudvalg, og frem til den 4. november 2020, hvor regeringen offentliggjorde sin beslutning.