Lyt til artiklen:

DLG: Usikkerhed om genoptagelse af eksport af afgrøder fra Ukraine

00:00
Hastighed: ???x
03:07

Endnu en uge stigninger og fald er ved at nå sin ende. Nyhederne synes at være genanvendt flere gange, efter krigen i Ukraine har stået på i en måned. Eksportstoppet fra Ukraine er en realitet, og det gør markederne urolige, for hvornår vil vi igen se ukrainsk eksport af korn og afgrøder? Den ukrainske minister for landbrug meldte desuden ud i tirsdags, at tilsåede arealer på majs og hvede kunne blive halveret, skriver Korngruppen i DLG i deres kornkommentar.

Spanien har åbnet op for import af amerikansk majs, hvor bl.a. USA har solgt 135.000 tons majs til Spanien mellem den 03. marts og 17. marts. Øvrig EU-import af sydamerikansk majs kunne formindske effekten af det ukrainske eksportstop.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De høje oliepriser der igen er blusset op på det seneste, støtter produktionen af ethanol og dermed fastholder et højere majsforbrug, og det fik CBOT majs til at stige i går. Cirka en tredjedel af alt majs fra USA går til produktionen af ethanol.

Joe Biden melder ud

I dag har Joe Biden meldt ud på et møde med EU-Kommissionens formand, at USA står klar til at leverer 15 milliarder kubikmeter flydende naturgas (LNG) til EU, for at mindske afhængigheden efter russisk gas. Hvilken effekt det vil medføre, er endnu uvist imens krigen Ukraine og sanktionerne mod Rusland fortsætter, men det vil formentlig sætte sig i lavere gaspriser i EU. Det er noget som vil gavne bl.a. forsyningen og produktionen i EU.

I den vestlige del af Europa er den seneste nedbør fordelagtigt for Den Iberiske Halvø, eftersom tørken truede høstens udbyttepotentiale. Der er relativt gode betingelser i Frankrig og Tyskland, men nedbøren har her været under normal i løbet af vinteren. Gode betingelser meldes i UK. Nordafrika har for tredje uge i streg nedbør. Det hjælper derfor på udbytteprospekterne for lande såsom Algeriet og Tunesien, mens Marokko allerede har et forventeligt tab, hvorfor nedbøren kun vil begrænse dette.

Vinterhvedebetingelserne i den centrale og sydlige del af USA er stadig påvirket af tørken - og meldes som værende de ringeste betingelser siden 2018. Nylig nedbør hjælper på betingelserne, men det forbliver en vigtighed med jævnlige nedbør i USA til foråret, for at begrænse udbyttetabet. For den nordlige del af USA er betingelserne også lave, men nedbør på det seneste har været favorabelt. Majsen har det dog relativt godt i Midtvesten.

Majs

Majsen sås tidlig april, og indtil videre synes prospekterne at være fair. Sydamerika har på det seneste fået mere favorable betingelser. Specielt Brasiliens anden høst af majs nyder godt af den seneste nedbør. Næste uge er der også forecastet nedbør, som kan hjælpe majsproduktionstallene. Argentina har områder i den centrale del af landet med koncentreret nedbør. Lavere temperaturer end normalt i Argentina kan betyde at mindre nedbør er nødvendigt.