Lyt til artiklen:

Biomasseleverandører og Nature Energy lander aftale

00:00
Hastighed: ???x
02:11

Efter flere års tovtrækkeri er der endelig landet en aftale mellem Landbrugets Biomasseleverandører, (LBBL) og Nature Energy.

Det skriver Landbrugets Biomasseleverandører i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

LBBL har repræsenteret 7 medlemsforeninger, som leverer husdyrgødning til Nature Energy. Nature Energy ejer 10 store biogasanlæg i Danmark og er dermed en stor og vigtig aktør på markedet for biogas.

Peter Høj og Martin L. Pedersen, begge bestyrelsesmedlemmer i LBBL, har på vegne af de 7 leverandørforeninger forhandlet aftalen på plads med Nature Energy og udtaler:

- Vi er meget glade for, at det endelig, efter en meget lang forhandlingsperiode, er lykkedes at lande en aftale med Nature Energy. Vi har i fællesskab landet en aftale, der honorerer husdyrproducenternes værdifulde bidrag til den grønne omstilling. En aftale, hvor de tårnhøje gaspriser også giver et økonomisk bidrag til landmanden. Ligesom salget af værdifulde klimacertifikater også afspejles i aftalen. Generelt er vi tilfredse på nuværende tidspunkt.

Aftalen mellem parterne er kulminationen på flere års forhandlinger for at få, hvad de kalder en fair afregning for husdyrgødning, der leveres til biogasanlæg. Husdyrgødning til biogas er væsentlig i forhold til at sikre grøn energi til fremtidens transport og opvarmning.

Husdyrgødning er CO2-neutral gødning. Derfor er det særdeles vigtigt for leverandørerne af husdyrgødning, at de får samme mængde tilgængelige næringsstoffer tilbage, som de har "udlånt" til biogasselskabet. Det er et af elementerne i den nye aftale mellem Nature Energy og leverandørerne af husdyrgødning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover er der en betaling for husdyrgødningen, som er bundet op på både gaspris og prisen på klimacertifikater i forbindelse med salg af den grønne gas.

Sidst med ikke mindst så er det cementeret, at landmanden ejer klimagevinsten på gården ved at "udlåne" husdyrgødningen til biogasselskabet.

Med aftalen er der potentiale for at skrue op for gasproduktionen på Nature Energys anlæg.