Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
En god praktikplads er afgørende for fastholdelse i landbruget
På staldgangen mellem de 300 køer på gården St. Brig kommer landbrugselev Bertel Uhre og hans læremester Claus Brig Madsen gående. De sludrer om dagens arbejdsopgaver på gården, der ligger ved Grindsted i Midtjylland. Bertel Uhre er en af tre elever på gården, hvor der i alt er fire ansatte til at passe køerne og de 300 hektar jord.
St. Brig er et af de mange landbrug, som ser det som en selvfølge at have landbrugselever, det har man haft siden overtagelsen i 1994.
- Vi har en forpligtigelse som landmænd til at hjælpe de unge i landbruget godt på vej, og give dem de bedste muligheder for at uddanne sig. Praktiktiden er utrolig vigtigt, og vi landmænd skal være bevidste om, at vi giver dem læring, og ikke blot ser eleverne som god og billig arbejdskraft, siger Claus Brig Madsen, ejer af St. Brig.
På St. Brig er det hele familien som deltager i uddannelsen af eleverne, da moren i huset Kirsten Madsen har tæt kontakt med eleverne på gården.
- Jeg forsøger at få eleverne til at føle sig hjemme her på gården, og som en del af familien. Så vi spiser sammen her i køkkenet, og jeg har gode snakke med dem om, hvordan det går med opgaverne og livet generelt, fortæller Kirsten Madsen.
Plads til at prøve det hele
Der er masser af forskelligartede opgaver på St. Brig lige fra markarbejdet, malkning, staldarbejde og reparation af maskiner i værkstedet, og eleverne kommer rundt i alle afkroge af opgaverne. Noget som Bertel Uhre sætter stor pris på.
- For mig er det utrolig vigtigt, at arbejdet ikke bliver trivielt, så man går og laver det samme hver dag. Det er nok derfor jeg trives så godt her på gården, for vi får lov til at arbejde med mange forskellige ting, og indgår i en turnus, så man skifter hver fjerde dag. Et andet afgørende element er, at Claus giver plads til, at man bare kan spørge om alt og mange gange, så jeg oplever, at jeg lærer noget nyt hver dag, med opgaver der passer til mit niveau, siger Bertel Uhre.
Hvis alt går efter planen, så bliver han færdig til sommer som Faglært Landmand fra Grindsted Landbrugsskole.
- Jeg har i mange år vidst, at jeg vil være landmand, og uddannelsen passer godt til mig, da jeg elsker praktikperioden, men også er dybt interesseret i det teoretiske på skolen. På skolen har vi et fedt miljø, da alle er lige så nørdede med landbrug som mig, så vi snakker landbrug både i skoletiden og i fritiden, fortæller Bertel.
Må gerne lave fejl
Det er ikke til at sige, om tålmodigheden hos læremester Claus Brig Madsen er større end andre steder, men han forsøger i hvert fald, at skabe gode rammer for eleverne lige meget hvilket niveau de starter på.
- Vi synes, at det er meget givende at kunne hjælpe unge godt på vej i livet, også de unge som har oplevet nederlag gennem skolelivet, og har haft det svært med skolearbejdet. Det er en kæmpe glæde at se nogle af vores tidligere elever, som da de startede her var helt uden selvtillid og succes, og i dag er de et godt sted i livet. Så vores udgangspunkt er altid, at her er plads til at lave fejl, og så lærer de af dem, siger Claus Brig Madsen.
Drømmene hos Bertel Uhre er på plads, og målet er at blive selvstændig med eget landbrug. Men inden da går turen til Rumænien, hvor han vil bo og arbejde på et stort danskejet landbrug i et år.
- Det er vigtigt at komme ud i verden og opleve noget, derfor tager jeg til Rumænien. Jeg har en god faglig ballast med mig, og har planer om at tage produktionslederuddannelsen om et par år. Når jeg engang bliver selvstændig, så vil jeg med sikkerhed forsøge at overføre den kultur jeg har oplevet her på St. Brig, og på den måde være en god læremester, når jeg til den tid skal have elever, siger Bertel Uhre.
Hvem skal overtage fra de gamle?
Inden for de næste 10 år vil der blive behov for generationsskifte af ca. 3.000 danske landbrug, da ejerne er +60 år. Det kan ikke undgå at give panderynker hos forstanderen på Grindsted Landbrugsskole Lene Søholt Jacobsen.
- Det er både skolernes og landmændenes opgave at sørge for at udklække dygtige landmænd til fremtidens fødevareerhverv her i Danmark. Derfor kan vi kun på det kraftigste opfordre landmændene til at agere læremestre for de unge, som har interesse i landbrugsfaget. Vores erfaring siger, at en god praktikplads mangedobler chancerne for, at de unge bliver i landbruget, så derfor er praktikperioderne af afgørende betydning for, at vi får uddannet dygtige landmænd, som har interesse i at overtage nogle af de mange bedrifter, som kommer til salg i de kommende år, siger Lene Søholt Jacobsen. Hun tilføjer, at læremestrene skal være bevidste om, at de unge vil lære noget i praktikken, og ikke blot bruges som billig arbejdskraft.
Den opgave har Claus Madsen til fulde påtaget sig, og hans elev Bertel Uhre regner da også med, at han er en af dem, som skal købe et af de 3.000 landbrug.
- Min store interesse er kvæg, men det er svært at forudse, om der er grobund for at have en kvægbedrift i år 2030, eller jeg i stedet skal satse på en stor planteproduktion. Der sker jo kæmpe forandringer for tiden, og risikoen for at kvæg er reguleret næsten helt ud af landbrugserhvervet er jo til stede. Så vi må se, hvilke muligheder og hvilke fødevarer verden efterspørger til den tid, siger Bertel Uhre.