Lyt til artiklen:

Banebrydende værktøj skal sænke landbrugets klimaaftryk

00:00
Hastighed: ???x
02:52

Seges Innovation lancerer den 21. marts 2022 ESGreen Tool. Et digitalt klimaværktøj, som vil få en central rolle i arbejdet med at gøre den danske landbrugsproduktion klimaneutral i 2050.

Det skriver Seges Innovation i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

ESGreen Tool skal gøre det simpelt for den enkelte landmand at opgøre og arbejde med reduktion af klimabelastningen, og værktøjet kan bruges af langt de fleste landbrugsvirksomheder uafhængig af størrelse og produktionsform.

- Med ESGreen Tool får de danske landmænd et banebrydende værktøj, som ikke før er set på verdensmarkedet. Der findes simpelthen ikke et lignende produkt, som i bredde og dybde kan hjælpe og motivere landmanden i klimaindsatsen baseret på specifikke bedriftsdata, siger Ivar Ravn, digital direktør i, Seges Innovation.

Værktøjets funktioner

Fra værktøjets lancering vil det kunne beregne klimabelastningen for en hel landbrugsproduktion opgjort på CVR-nr., og senere i 2022 vil det også kunne beregne klimabelastningen på produktniveau.

Beregningerne i klimaværktøjet bygger på landmandens egne data, som overføres automatisk. Med værktøjet kan landmanden for første gang få konkrete tal på, hvordan eventuelle ændringer i f.eks. fodring, gødningshåndtering eller nye teknologier vil påvirke klimaaftrykket positivt eller negativt på den specifikke bedrift, siger Margit Skovbjerg Berner, Forretningschef i Seges Digital.

Den store styrke

Mælkeproducent Nis Kristian Hjort har under udviklingen af ESGreen Tool hjulpet med at teste værktøjet, og han glæder sig nu til at få fingrene i det færdige produkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Værktøjets store styrke er, at det tager udgangspunkt i min egen produktion. For eksempel kan det helt konkret vise, hvor på min bedrift jeg kan sænke klimaaftrykket mest, og hvilken indsats det vil kræve. For landbruget som helhed vil værktøjet komme til at betyde, at vi nu som erhverv kan arbejde målrettet og ensartet med klimaindsatsen, siger han.

Gratis uddannelse

Alle danske landmænd vil igennem 2022 have mulighed for at deltage i de gratis klimadage, som afholdes over hele landet i samarbejde med lokale DLBR-virksomheder.

På klimadagene vil deltagerne sammen fokusere både på klimadagsordenen i det store perspektiv, og på hvordan man kan gøre en forskel på sin egen bedrift ved hjælp af ESGreen Tool.

Fra den 21. marts 2022 bliver der også mulighed for at tage et onlinekursus i anvendelsen af ESGreen Tool, arbejdet med forskellige virkemidler og opstilling af fremtidsscenarier.

ESGreen Tool, klimadage og onlinekurser er udviklet med finansiel støtte fra Forenet Kredit og Nykredit.