Lyt til artiklen:

Forskere skal undersøge det enkelte landbrugs udledning

00:00
Hastighed: ???x
01:43

Flere af landbrugets kilder til udledningen af næringsstoffer og drivhusgasser er velkendte, men hvor meget hver enkelt landbrug udleder er langt mere kompliceret at beregne.

Og den viden er der brug for, når landbruget frem mod 2030 skal igennem en omfattende grøn omstilling. Derfor er der afsat en pulje på cirka 129 millioner kroner, som nu er åben for ansøgninger til forskningsprojekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

- I dag kan vi kun i meget ringe grad se, hvilke landbrug der udleder hvad, når vi måler på reduktionseffekter. Og det gør det svært at belønne de landbrugere, som gerne vil gøre noget aktivt for at mindske deres belastning af klimaet og vandmiljøet, siger enhedschef Sonja Canger.

Det er især to hovedområder, hvor behovet for forskning er størst. Det første hovedområde er foder, husdyr, stald og lager, og det andet er landbrugsjordens sammensætning, afgrødeproduktion og gødning.

Millioner fra landbrugsaftale

I oktober indgik regeringen og et bredt flertal i Folketinget en aftale om grøn omstilling af dansk landbrug. Aftalens ambitionen er blandt andet, at udledningen af drivhusgasser og næringsstoffer skal kunne opgøres for det enkelte landbrug.

- Den grønne omstilling skal hvile på et solidt fundament af viden, så landbrugerne kan sætte ind, hvor effekten er størst. Det er det fundament, vi nu vil udbygge, siger enhedschef Sonja Canger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskningsprogrammet hedder Bedriftsudledningsprogrammet (BUP). Universiteter og andre offentlige forskningsinstitutioner kan søge om pengene.