Lyt til artiklen:

Formand: CO2-afgift på landbruget er ikke rimeligt

00:00
Hastighed: ???x
04:10

- Både forskere og FN's klimapanel begynder nu endeligt at trække i land på klimabeskyldningerne mod landbruget. Og det er fagligt korrekt: Metan, som køerne udleder, og som optages igen, er en kortlivet, cirkulær klimagas, sagde Peter Kiær i sin beretning på dagens generalforsamling i Bæredygtigt Landbrug.

Formanden brugte dele af sin beretning på at minde de fremmødte medlemmer om de naturlige gasser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Planterne optager CO2 - det er sket igennem hele menneskehedens historie - og er nødvendigt for alt liv på kloden. Det er den positive historie, der er landbrugets klimahistorie. CO2 består af kulstof og ilt, som er vigtige byggesten for planterne. Gennem de seneste 60 år er luftens indhold af CO2 steget voldsomt, men det er på grund af udledning fra andre kilder, især afbrænding af kul, olie og gas, sagde formanden i sin første beretning.

FN's klimamål skelner endnu ikke imellem en biologisk cirkulær udledning af CO2, som fremkommer ved alt liv, og som landbrugets udledning er en del af - og så en fossil udledning.

- Olie, kul og gas er de hovedskyldige i den dårlige CO2-udledning, da vi her taler om direkte bidrag til den globale opvarmning, sagde Peter Kiær.

Fossile brændstoffer

Formanden ønsker at slå fast:

- Landbrugets udledning af klimagasser er hovedsageligt cirkulær. Landbruget kan samtidig opsamle CO2. Det er nødvendigt at skelne, både når man tænker i skadelighed - og i afgifter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Afgifter er til for at forhindre skadelig udledning - ikke for at hindre liv. Derfor kan man sagtens lægge afgift på udledning fra fossile brændstoffer uden at lægge det på udledning fra biologiske livgivende processer. Sådan arbejder man også i flere andre lande.

Samtidig skal der fokus på at belønne landbrugets optag af CO2.

Formanden slår fast, at der absolut ikke findes ingen rimelig CO2-afgift på landbruget.

- Landbruget udleder hovedsageligt metan og lattergas. Metan er en kortlivet cirkulær klimagas. Lattergasudledningerne er meget uforudsigelige og meget lidt dokumenterede. Det kan man ikke lægge afgift på, sagde han.

Rapporten om afgifter på landbrugets CO2-udledning er udskudt til efteråret - derfor er debatten om disse afgifter højaktuel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi blander os i den så meget som overhovedet muligt - med facts og faglige indspark. Vi arbejder hårdt for, at landbruget ikke rammes af konkurrenceforvridende CO2-afgifter - på baggrund af en forældet opfattelse af, hvilken CO2-udledning, der er skadelig, sagde han.

Ikke raketvidenskab

- Det drejer sig om at fortrænge fossile brændstoffer - det gøres på en god måde ved at lade landbruget producere energi.

- Vi landmænd har selvfølgelig også et ansvar for selv at arbejde så energirigtigt og klimaoptimalt som muligt - hvor det giver faglig mening. Godt landmandskab er en af vejene til at reducere udledningen af CO2 og lattergas både lokalt og globalt.

- Vi kan selv gøre meget i vores markarbejde hjemme på bedriften, og det er ikke raketvidenskab. Hvis vi bare følger godt landmandskab som at holde nogle ugers afstand mellem udbragt husdyrgødning og tildeling af handelsgødning. Vi skal undgå tildeling af gødning på de lave arealer i marken, hvor jorden erfaringsmæssigt bliver vandmættet. Så vil det betyde væsentligt mindre lattergas, der som bekendt er 265 gange stærkere end CO2, sagde Peter Kiær, som betegner BL som den frække dreng i landbrugsklassen.

Giver aldrig op

- Som altid er gødning i centrum - og der er også andre opgaver nok: landbrugsaftalen, CAP-reform, klimaet, afgifter, pesticider, BNBO, mink, naturnationalparker, vandplaner, målinger og vandløb kommer til at fylde rigtigt meget det næste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal fortsat kæmpe for et stort, bæredygtigt, producerende og ansvarligt landbrugserhverv, der producerer til både danskerne og verdens befolkning, sagde formanden, der sluttede af med at rose medlemmerne og bestyrelsen for at være handlekraftige.

- Vi gir aldrig op, sluttede han.