Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Formand: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget
Projektøren var rettet mod de nære værdier og ansvar for fremtiden, da Østjydsk Familielandbrug holdt generalforsamling tirsdag den 15. marts. Her var 60 medlemmer og andre repræsentanter fra landbruget mødt op til en aften, der også kom til at handle om klimaet og krigen i Ukraine.
Det skriver foreningen i en pressemeddelelse.
- Små landbrug har i en lang periode været ligegyldige for os - de nye landmænd. Landbrugsskolerne har i samme periode arbejdet på at fortælle eleverne, at jo større gården er, jo bedre er det at være landmand. Men er det sandheden? Kan vi ikke leve af 20 jerseykøer og 20 tønder land i Danmark? Jo, det kan vi! Jeg ville ønske, at vi kunne få flere unge til at se i retning af små landbrug eller niche-produktion på mindre ejendomme. Der bliver brug for de små landbrug med eget gårdsalg af kød, mælk og grøntsager, sagde formand for Østjydsk Familielandbrug, Niels Jørgen Thomsen, inden han kom ind på den nye landbrugsaftale.
Aftalen viser vejen til, hvordan landbruget kan reducere udledningerne af drivhusgas med op til 7,4 millioner ton frem mod 2030.
- Landbrugsaftalen er på plads, og nu er det vores tur til at smøge ærmerne op og begynde at indfri de forventninger, der er til os. Vi skal have udtaget 100.000 hektar lavbundsjord, vi skal have lavet flere minivådområder, og vi skal have højværdi afgrøder på nogle af vores arealer. Det hele foregår på frivillig basis og til fuld kompensation, og det er vigtigt, at vi tager ansvar og kommer i gang, da aftalen allerede genbesøges om et par år. Hvis ikke vi gør det, bliver der ikke ved med at være tale om en frivillig indsats, sagde formand Niels Jørgen Thomsen.
Han fremhævede det nye klimaværktøj og understregede, at ingen kan gøre alt, men at alle kan gøre noget.
Turbo på vedvarende energi
I sin beretning kom Niels Jørgen Thomsen også ind på krigen i Ukraine og de store konsekvenser, den har for de mange ukrainske medarbejdere, der er i dansk landbrug. Han takkede for den store hjælpsomhed og gæstfrihed han oplever, der er blandt danskerne. Formanden kom også ind på de eksplosivt stigende gaspriser.
- Jeg er rigtig glad for, at EU-kommissionen har lanceret den meget ambitiøse plan for at minimere importen af gas, selv om det kommer til at ramme mange af vores større virksomheder hårdt. Det bliver en kæmpe opgave at omlægge til mere vedvarende energi, og det kan ikke gå hurtigt nok med at komme i gang, men som det ser ud lige nu, er den grønne omstilling desværre sat på pause, sagde Niels Jørgen Thomsen. Han fortsatte:
- For at erstatte gassen kan det være, at vi fremover skal øge kapaciteten i vores biogasanlæg, som allerede bidrager med 25 % af vores aktuelle forbrug, eller anvende pyrolyse, som også giver gas. Vi skal have større tilskud til varmepumper, flere vindmølleparker - og måske er det en god idé med atomkraft i Danmark, sluttede han.