Lyt til artiklen:

Få gennemtænkt din udsæd

00:00
Hastighed: ???x
02:35

Det har været meget vådt i februar 2022, det endte nemlig med at blive den næstvådeste februar registeret siden år 1874, som endte på hele 121,2 mm nedbør registreret.

Starten på udbringning af gylle har derfor været udsat til stor frustration for flere husdyrsproducenter. Alligevel nærmer foråret sig nu med hastige skridt og dermed også forårsarbejdet og etableringen af vårsæd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Plantetal og etablering

Generelt for etablering af vårbyg ønskes der inden 1. april et plantetal per. m2 på 210. Videre fra den 2. april og 14 dage frem hæves plantetallet med 30 til 240 planter per. m2 og ligeledes til 270 planter per. m2 fra midt april. Jorden skal være farbar og tjenlig og med en jordtemperatur på 6-7 grader. Desuden ønskes frøet plantet i 3-4 cm dybde, forklare Oliver Baaring Andersen Planteavlsmedarbejder hos Patriotisk Selskab.

Husk plantetallet

Plantetallet pr. m2 skal hæves med 10-20 % - altså højere end ved en konventionel dyrkningsmetode. Hvis vårbyggen er tiltænkt til maltbyg, er det vigtigt at få etableret afgrøden så ensartet som muligt. Derved sikres de bedste omstændigheder for en ensartet fremspiring samt en ensartet modning.

På nogle lokationer kan det være en fordel at beslutte sig for, at etablere foderbyg i stedet, når en ensartet etablering af maltbyg ikke kan ladesig gøre. Det er bedre end at få kasseret din maltbyg. Skulle du få etableret en vårbyg til malt, hvor der kan være tvivl om potentialet, kan du med fordel tegne en kassationspris inden indlevering, fortæller Oliver Baaring Andersen.

Generelt er det ved reduceret jordbearbejdning vigtigt at hæve udsædsmængden for at gøre afgrøden mere konkurrencedygtig. Er der problemer med græsukrudt på din ejendom, kan udsædsmængden med fordel hæves 30 % ved reduceret jordbearbejdning.

Være realistisk

Overvurder ikke spireevnen og spar ikke på udsæden, selvom priserne er som de er.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan det være fristende at køre med et lavere plantetal eller estimere spiringsevnen til 90-95 %. Men et for lavt plantetal kan give plads til ukrudt, og det samme kan en overestimeret spireevne.

Ved reduceret jordbearbejdning bør der regnes med en spiringsevne på 80-85 %. Dette giver et højere antal planter pr. m2, der gør hovedafgrøden mere konkurrencedygtig over for ukrudt.

Skriver Oliver Baaring Andersen i pressemeddelse.