Lyt til artiklen:

WHO: Plantebaserede fødevarer er ikke nødvendigvis sunde

00:00
Hastighed: ???x
02:44

Abonnementsartikel

Nogle plantebaserede 'efterligninger' af kød og mejeriprodukter indeholder alt for meget fedt, sukker, stivelse og andre tilsætningsstoffer. Det konkluderer WHO i en ny rapport, som efterlyser mere viden om sundhedsværdien af de nye fødevarer.

- Det ser ud til, at en del af de plantebaserede kopier af især kød og mejeriprodukter ikke er så sunde, som forbrugerne går og tror. Derfor er det vigtigt, at vi får mere viden om disse produkter."

Det siger Merete Myrup, ernæringschef i L&F/mejeri, skriver mejeri.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udtalelsen falder på baggrund af et nyt notat fra verdenssundhedsorganisationen WHO's europæiske kontor. I notatet 'Plant-based diets and their impact on health sustainability and the environment' råber WHO vagt i gevær i forhold til de plantebaserede efterligninger af kød og mejeriprodukter.

- Organisationen konstaterer, at vi mangler viden om de nye 'kopiprodukter'; det gælder især deres sundhedsværdi, siger Merete Myrup, som finder notatet 'interessant'.

- Det er fint, at WHO opfordrer til, at vi lige stopper op og kigger nærmere på, hvad det er for en type produkter, og hvad de bidrager med i vores kost.

Kender ikke langtidsvirkningen

WHO peger på, at specielt to forhold er problematiske og bør undersøges nærmere; det gælder dels graden af forarbejdning, dels indholdet af næringsstoffer i produkterne. Mange af de plantebaserede kopier af kød og mælk er det, man kalder ultraprocesserede fødevarer, altså fødevarer der har været igennem mange forarbejdningstrin, før de havner i køledisken. Samtidig indeholder de ofte stivelse, sukker, fedt og forskellige proteinfraktioner og er desuden ofte tilsat farve- og smagsstoffer.

- WHO konkluderer, at vi ikke kender den sundhedsmæssige langtidsvirkning af denne type produkter, og at vi har brug for mere viden, før de eventuelt kommer til at udgøre en større del af vores kost, siger Merete Myrup og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Samtidig nævner WHO, at mange af de forarbejdede fødevarer ikke indeholder de samme næringsstoffer som 'originalerne', det gælder især jern, vitamin A, zink, calcium, selen og flere af B-vitaminerne. Disse næringsstoffer findes naturligt i kød og mælk, men ikke i samme grad i de plantebaserede varianter.

Merete Myrup fastslår, at danskerne generelt set er dækket ind med vitaminer og mineraler og næringsstoffer i det hele taget.

- Men hvis store dele af befolkningen ændrer kostvaner i retning af den nye type af plantebaserede produkter, kan det ændre sig over tid. Lad os derfor spise rigtige planter, altså grøntsager, frugter, nødder, frø, bælgfrugter og supplere med animalske fødevarer efter eget valg - nøjagtig som der står i kostrådene, lyder hendes opfordring.