Lyt til artiklen:

Seks millioner ton hvede strandet i Ukraine

00:00
Hastighed: ???x
01:27

Situationen i Ukraine betyder et større flow af afgrøder fra Australien, Asien, Indien og måske Argentina, alt efter om de også sætter eksportbegrænsninger, skriver DLG i sin kornkommentar.

- De cirka 14-16 mio. tons majs som ikke vil blive afskibet ud af Ukraine, vil i så fald skulle komme fra USA og Argentina, men EU-politik på GMO kan gøre det besværligt at importer dem hjem - og derfor er EU stærkt afhængig af Ukraine, skriver DLG Korngruppe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Handlen med korn er fortsat stoppet helt op oven på de mange sanktioner, som de vestlige lande har pålagt Rusland. På kornmarkederne betyder det, at man er ekstra opmærksom på disse sanktioner, som allerede har vist sin tydelige effekt.

Mange spørgsmål

- Situationen har samtidig gjort det ekstremt svært for mange virksomheder at gennemskue fremtiden, for hvad er prisen? Og hvad kommer prisen til at være fremadrettet? Hvad med priser på ny høst?

Krigen i Ukraine påvirker EU-markedet ligeledes ved, at man vil se flere købere på f.eks. fransk hvede, hvilket vil skubbe prisen op. Den vil også blive støttet, hvis Bulgarien/Rumænien vil indføre eksportbegrænsninger, således landene ikke bliver drænet som følge af eksportstoppet i Ukraine, skriver korngruppen i DLG.