Lyt til artiklen:

Forening: Danmark kan blive fri af fossil gas allerede fra 2027

00:00
Hastighed: ???x
03:16

Den danske biogassektor kan fordoble biogasproduktionen frem mod fyringssæsonen i 2025-2026 og sikre, at det danske gasforbrug er 100 procent grønt allerede fra 2027, mener Biogas Danmark.

Foreningen arbejder for hele biogassens værdikæde, der omfatter alt fra nyttiggørelse af organiske restprodukter fra landbrug, husholdninger og industri til produktion og anvendelse af biogas og gødning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremrykning af biogaspuljer og bedre rammevilkår for biogas er blandt de centrale midler, mener foreningen Biogas Danmark.

- Med en fremrykning af allerede vedtagne puljer kan biogasproduktionen dække 75 procent af det danske gasforbrug i fyringsåret 2025-2026 og sikre et 100 procent grønt gasforbrug allerede fra 2027, sådan lyder Biogas Danmarks indspil til de danske overvejelser om, hvordan Danmark kan sikre sig uafhængighed af Rusland på energiområdet og samtidig skabe en hurtig grøn omstilling af gasforbruget, skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Aftale fra 2020

- Folketinget vedtog i 2020 en aftale om nye biogasudbud, som er fordelt ud over årene frem til 2030. Vi foreslår, at udbuddene rykkes frem, så de realiseres i årene 2024 og 2025. Det vil udfase det fossile gasforbrug i Danmark meget hurtigt, siger Henrik Høegh, formand for Biogas Danmark.

De høje gaspriser betyder, at fremrykningen bliver meget billig, samtidig med at de nuværende biogasproducenter øger kapacitetsudnyttelsen på biogasanlæggene langt hurtigere, end Energistyrelsen har forventet. Det giver allerede nu en højere biogasproduktion end tidligere forventet.

Samtidig forventer Biogas Danmark, at de høje gaspriser sammen med et stærkt politisk momentum i retning af en udfasning naturgas til produktion af lavtemperatur varme - i såvel husholdninger som industri - medfører et fald i gasforbruget og medvirker til, at biogas kan dække gasforbruget hurtigere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Høje gaspriser

Alt i alt betyder det, at biogas kan dække 75 procent af det danske gasforbrug allerede fra fyringsåret 2025-2026. Hvis gasforbruget skal være helt grønt fra 2027-2028, er der behov for nye rammevilkår, som stimulerer biogasproduktionen yderligere efter 2025, da de høje gaspriser ikke ventes at fortsætte.

Samtidig understreger Henrik Høegh, at der er rigelige bioressourcer til at øge biogasproduktionen yderligere til gavn for den grønne omstilling - eksempelvis i den tunge transport, mener Biogas Danmark.

- En opgørelse fra Syddansk Universitet viser, at Danmark har et samlet biogaspotentiale på 94 petajoule. Med et gasbehov i industri og energisektor på cirka 50 petajoule er der rigelig plads til, at vi for eksempel kan dække halvdelen af energibehovet i den tunge vejgodstransport i 2030, fastslår Henrik Høegh.