Lyt til artiklen:

FRDK: Vi kan ikke vente på en ishockeystav

00:00
Hastighed: ???x
01:54

Foreningen for reduceret jordbearbejdning i Danmark holdt 24. februar generalforsamling og fagdag på Dalum Landbrugsskole.

Formand for foreningen, Henrik Terp, bød velkommen til de mange fremmødte.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er dejligt at se så mange friske friske mennesker, og det er godt at vi fysisk kan mødes i dag, sagde han fra talerstolen.

Det var foreningens 23. generalforsamling, der blev skudt i gang med et budskab om, at pløjefri dyrkning har vind i ryggen og bliver mere og mere populær.

- Det, vi står for bliver efterspurgt fra mange sider blandt andet forbrugerne. Desuden satser store spillere på markedet som Nestle og Arla på regenerativt landbrug, sagde formanden.

Der er ikke nogen fasttømret definition på regenerativt landbrug, men det bygger på CA-principper.

- Men det skal vi som forening være med til at definere, sagde Henrik Terp.

Artiklen fortsætter efter annoncen

CA binder allerede CO2

Hans budskab var, at kulstofbinding kan lade sig gøre fra dag et, og derfor har han ikke tænkt sig at vente på den såkaldte hockeystavseffekt, hvor løsninger først bliver introduceret ude i fremtiden.

- Pløjefri dyrkning sparer CO2, næringsstofudvaskning, og det giver en besparelse for landmanden, sagde han.

Kulstofbindingen er høj i en hvedemark, og derfor mente han, det var paradoksalt at man kan tage marker ud til klimaskov, som samler mindre CO2 end en hvedemark.

Foreningen vil være med på Naturmødet for at skabe flere alliancer, og den har allerede samarbejde med Dansk Jægerforbund og Danmarks Biavlerforening for blandt andet at sikre biodiversitet.

Formanden glædede sig desuden over, at der er kommet politisk fokus på CA, og at det er kom med i landbrugsforhandlingerne i 2021 og at det endte med en bred politisk aftale, der dog ikke er perfekt.