Lyt til artiklen:

30-årig overtog familiegården og udvidede i samme øjeblik

00:00
Hastighed: ???x
05:34

Bedriften Finnerupgaard havde kørt godt siden slutningen af 1948, men da Brian Christensen for et år siden skulle overtage og være tredje generation på gården ved Hobro, var der behov for en større overhaling.

Det skriver Velas i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En del af bedriften samt de tre robotter var slidte, så der skulle ske noget nyt, hvis jeg skulle overtage det hele. Der blev moderniseret og udvidet, for det gamle system var simpelthen ikke godt nok rent økonomisk uden en investering, siger 31-årige Brian Christensen, der i dag driver og bor på ejendommen med sin kæreste og lille datter.

Da en overtagelse kom på tegnebrættet var der mange løsninger op at vende, herunder om det skulle være et I/S, om der skulle nye robotter ind, eller om der skulle ske noget helt tredje.

- Det endte med, at jeg overtog det hele på én gang, siger Brian Christensen, der derfor udvidede fra 200 til 315 køer og anlagde en ny malkestald med 130 sengebåse, separation og 2x12 malkestald.

Samtidig gik antallet af medarbejdere fra alene at være familien samt en elev til nu fire fuldtidsansatte foruden familien og en elev.

- Vi malker tre gange, og selvom det er tidskrævende, så giver det pote på både økonomi og ydelse. Og så mener vi bestemt, at det giver bedre arbejdstider for de ansatte og mig. Det betyder noget for os alle, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Slået tilbage til start igen og igen

Den storstilede plan, der skulle munde ud i et nybyggeri og en overdragelse af bedriften, tog sin spæde start i foråret 2020, hvor både bank og rådgivere blev inddraget. Halvandet år efter, i september 2021, blev stalden taget i brug.

Men selvom overdragelsen og udvidelsen lykkedes, så var vejen dertil langt fra en dans på roser.

- Det var afsindigt svært at få finansiering til projektet. Det tog mindst et halvt år, fra jeg lavede det første budget, til lånet kom hjem. Og det var lidt af en rutsjebane, hvor jeg tre eller fire gange i processen troede, at nu var alt i orden. Men pludselig var der opstået problemer, og så måtte vi tilbage på tegnebrættet. Men heldigvis lykkedes det, og det har været kampen værd, siger den unge landmand.

Skal være top 10 procent

For Brian har det været en drengedrøm at have sin egen bedrift. Tidligere har han både læst på gymnasiet og prøvet livet som elektriker.

- Men uanset hvad jeg lavede, så var det landbruget, der trak i mig. Jeg ville bare gerne være selvstændig landmand, passe køer og se, hvad jeg kunne udrette. Det var ikke givet, at det skulle ske på den fædrene gård, men heldigvis kunne det så lade sig gøre, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu består arbejdet for Brian Christensen i at få helt styr på driften og nye rutiner. Målsætningen er, at de i første omgang skal ende i den bedste kvartil af økologer målt på indtjening. Senere er målet at ende blandt top 10 procent.

- Min vision er bare, at vi skal være hamrende dygtige til at passe køer. Og vi skal kun være større, hvis det giver økonomisk afkast. Jeg kan dog forestille mig, at vi nok skal have mere jord i fremtiden, fordi jeg gerne vil være mere selvforsynende for at dække mig af i forhold til høje proteinpriser.

Rådgivning gav både økonomi og tryghed

Brian Christensens strategi for overtagelsen og udvidelsen blev lagt i samarbejde med Rasmus Riber Rasmussen, virksomhedsrådgiver i Velas, der har mange års erfaring med etableringer og strategiprocesser for især mælkebedrifter.

Han blev en del af overtagelsen et år forinden og var med til at strukturere planen, holde dialogen kørende med kreditgiver og lave materialet forud for projektets gennemførelse.

- For mig var det vigtigt at have en med på sidelinjen, som vidste, hvad der skulle ske. Han vidste, hvor man kunne trykke banken lidt på maven, og han vidste, hvor vi var endt med nogle gode vilkår. Så det har både givet pote rent økonomisk, og så har det givet mig en tryghed i forløbet. Efterhånden er de her projektet jo så store og tekniske, at det er umuligt at sidde med selv, hvis man skal passe et arbejde ved siden af, siger Brian Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han bliver bakket op af virksomhedsrådgiveren Rasmus Riber Rasmussen, der peger på, at det er de færreste generationsskifter, der kræver yderligere investeringer i en sådan grad, som det har været med Finnerupgaard. Men netop visheden om, at det var nødvendigt, har været en medvirkende faktor til, at Brian Christensens generationsskifte er kommet godt fra start.

- Helt fra begyndelsen har Brian Christensen haft en klar plan for, hvad han gerne ville med sit arbejdsliv. Han havde et mål om at kunne holde fri om eftermiddagen og et mål om at være blandt landets bedste målt på indtjening. Og det krævede altså en udvidelse og modernisering. Den plan har han været åben omkring over for både kreditgiver, bank og sin familie - og det giver pote, når man skal overbevise alle parter om, at han skal overtage, siger Rasmus Riber Rasmussen, der hvert år hjælper flere unge med at blive etableret.

- For at få grønt lys af alle parter, så kræver det foruden en klar plan også, at man som vordende køber er god til at kommunikere med alle, der er involveret i projektet. Der er måske et par søskende, man skal være i dialog med, når familiens gård skifter hænder, og der er et par forældre, man gerne vil gøre det bedste for uden at betale en overpris. Til sidst er der så banken og kreditforeningen, som man skal gøre indtryk på. Her hjælper det, at man selv har sat sig ind i tingene og viser, at man kan sine ting, siger Rasmus Riber Rasmussen og afslutter:

- Det handler om tillid, når man som kreditgiver skal låne så mange penge ud. Og jo mere tillid man kan indgyde hos kreditgiverne, des nemmere er det at lykkes med et projekt.