Lyt til artiklen:

Gyllen der ikke lugter

00:00
Hastighed: ???x
03:24

Vi har alle været forbi marker, hvor den genkendelige lugt af gylle kan få de fleste af os til at rynke på næsen og holde vejret. Derfor lyder gylle, som ikke lugter, næsten for godt til at være sandt.

Men det er faktisk lykkes for Karl Erik Molbech, der står bag FCSI ApS. En virksomhed, der laver et tilsætningsmiddel til gylle, som reducerer lugten. Han har arbejdet med gylletilsætning i 35 år og for 11 år siden, tog han chancen og besluttede sig for at dokumentere, at et gylleadditiv virker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Farmbrella i en pressemeddelelse.

- Der er en del, der laver det, men vi er dem, som har produceret det i længst tid, og har det mest dokumenterede produkt. Det har vi, fordi vi har brugt offentlige institutioner, laboratorier og universiteter til at afprøve det, fortæller Karl Erik Molbech.

Når landmanden anvender produktet indefra stalden, så binder han lugten, kvælstoffer og gasser, blandt andet metan og svovl, til gyllen. Det betyder, at når gyllen ender ude i gylletanken, så fordamper der ikke så meget af det, og det kan give landmanden mere gødning.

- Med produktet får landmanden mellem 1-2 kg gødning mere pr. tons gylle, han har. Og så kan det reducere lugten, hvis han tilsætter det og kører gyllet ud om morgenen - så lugter det faktisk ikke mere om aftenen. Det er en billig måde at binde kvælstof, reducere lugten og gøre det nemmere at håndtere gyllen for landmanden, siger Karl Erik Molbech.

I dag er det de danske landmænd, som er de største aftager, men kigger man på de andre lande i forhold til, hvor mange landmænd de har, så er der flere, som aftager produktet end i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Længe undervejs

Karl Erik Molbech arbejdede sammen med nogle, hvor de forsøgte at fjerne lugten fra forskellige ting. Der var dog en, der sagde, at hvis man kunne fjerne lugten fra gyllen, så vil man hurtigt blive millionær, for lugten vil også genere i fremtiden.

Det gik de i gang med at udvikle i samarbejde med en professor på Oregon University i USA, og det tog dem 30 år. I starten handlede det mest om at gøre gyllen mere homogen. Det havde landmændene i Danmark på det tidspunkt brug for, fordi røreværktøj og gyllevogne var mere simple på det tidspunkt.

- Derefter kom problemet med, at der var for lidt gødning, så begyndte vi at rette til efter det. Nu er sidste skud på stammen det med alle drivhusgasser, som vi er gået ind i, for at være med til at udvikle tingene i stedet for at afvikle. Det gør vi lige nu ved at køre et 3-årigt projekt med Agrotech, hvor vi arbejder med at binde latter- og metangas, fortæller Karl Erik Molbech.

Han har også et nyt gylleadditiv under udvikling, men det kommer ikke på markedet i Danmark, før de er helt færdige med det andet og har fået accept på det. Accept har de fået flere steder. I Slovenien bliver deres nuværende produkt benyttet i fire regioner.

- I Slovenien betaler regeringen landmanden for at bruge vores produkt, fordi det er turistområder, så det er for at få det til at lugte mindre, og det er lykkes, siger Karl Erik Molbech.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det er vigtigt, at det lykkes, og kunderne er tilfredse med produktet. Derfor har de en bestemt procedure, når de starter op i et nyt land.

- Du skal selv afprøve det. Det nytter ikke, at jeg fortæller en historie om en landmand, der bor i Danmark, hvis det er i Slovenien, man er nødt til selv at se det. Så hvis der er en, som gerne vil sælge det i et nyt land, så får han to sække ud, som han kan afprøve på en gård. Så ser han, hvordan det virker, og hvis han er tilfreds, så tager vi en snak om at blive forhandler, afslutter Karl Erik Molbech.