Lyt til artiklen:

Krav fra 2023 om mindst fem procent permanent græs på landsplan

00:00
Hastighed: ???x
01:56

I dag sikrer konventionelle landbrugere kollektivt, at Danmark opretholder et areal med permanent græs svarende til arealet med permanent græs på konventionelle landbrug i 2015.

Fra 2023 bliver økologer også omfattet af kravet, og referenceåret flyttes til 2018.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når den nye landbrugsreform træder i kraft 1. januar 2023, skal både konventionelle og økologiske landbrugere bidrage til, at det danske areal med permanent græs opretholdes på samme niveau som i 2018, skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det indebærer, at arealet med permanent græs på landsplan ikke må falde med mere end 5 procent i forhold til arealet med permanent græs i 2018.

Danmark skal vi kollektivt opfylde kravet om arealer med permanent græs. Du kan derfor også fremover frit oppløje dit permanente græs, så længe det samlede areal med permanent græs på landsplan ikke falder under 5 procent af referencen i 2018, eller der er andre forhold på arealet, der begrænser driften, som f.eks. naturbeskyttelseslovens § 3 eller fredningsbestemmelser.

Hvis arealet falder mere end 5 procent, kan der komme tiltag på bedriftsniveau, der sikrer, at Danmark igen opfylder kravet om permanent græs.

Fra 2023 kommer der nye støtteordninger, som belønner græsproduktion - også på permanente græsarealer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Danmark er arealet med permanent græs steget over de seneste fem år.

Hvad er permanent græs?
Permanent græs er landbrugsarealer, du har udlagt med græs og andet grøntfoder i mere end fem år i streg. Arealet betegnes stadig som permanent græs, selvom du har bearbejdet jorden på arealet og genetableret det med nyt græs.

Find vejledning om grøn støtte på Landbrugsstyrelsens hjemmeside