Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
L&F: Pesticidafgiften er konkurrenceforvridende i forhold til udlandet
Abonnementsartikel
En bred gruppe af partier har netop indgået ny strategi om pesticider. L&F er overordnet tilfreds med, at aftalen støtter den fortsatte bæredygtige brug af pesticider, men kalder afgiften for konkurrenceforvridende.
Der er overordnet set grund til at være tilfreds med den nye pesticidstrategi frem mod 2027, som regeringen og Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne fremlagde torsdag. Det er en aftale, som skaber stabile rammer og understøtter en fortsat bæredygtig brug af pesticider.
Det mener Landbrug & Fødevarer.
- Jeg er glad for, at vi har fået en aftale med bred politisk opbakning, der anerkender at vi i Danmark arbejder seriøst og kvalificeret med pesticiderne. Det sikrer stabilitet på området. Regeringen og særligt de borgerlige partier har haft blik for at skabe rammer for at vi fortsat kan udvikle og optimere brugen af pesticider med fokus på både effektivitet og bæredygtighed. Det er der grund til at kvittere for, siger viceformand Thor Gunnar Kofoed.
Brug af ny teknologi
Han hæfter sig særligt ved, af der er fokus på mulighederne i at reducere pesticidbelastningen gennem ny teknologi i form af præcisionssprøjtning og lukkede påfyldningssystemer.
- Det er det udviklingsspor, som vi meget gerne forfølger, siger Thor Gunnar Kofoed, som også glæder sig over, at der afsættes markant flere ressourcer til VAP-arbejdet, så flere midler kan testes.
- Det er jo vores eget forslag, at VAP skal prioriteres med flere ressourcer. Vi ønsker maksimal tryghed om at de pesticider, vi anvender, ikke belaster grundvand, miljø eller sundhed.
Aftalen indebærer også, at pesticidafgiften omlægges. Konsekvensen bliver, at de mindst belastende midler bliver billigere og de mest belastende midler dyrere.
- Pesticidafgiften er stærkt konkurrenceforvridende, da Danmark stort set er det eneste land med sådan en afgift. Det er skuffende og uforståeligt, at man fortsat holder fast i den. Men når det er sagt, så er den omlægning, vi ser, spiselig. Det kommer til at ramme skævt, hvor nogen produktionsgrene vinder, mens andre taber, men på begge sider er det vores bedste vurdering, at konsekvenserne er relativt begrænsede, siger Thor Gunnar Kofoed.
Høsthjælp forbydes
Et element i aftalen er også, at høsthjælp med glyphosat forbydes fuldstændig. Dog forbliver muligheden for at sprøjte før høst mod rodukrudt.
- Vi har selv meldt ud med vores glyphosathandlingsplan, at høsthjælp bør minimeres og helt udfases. Vi er ikke tilhænger af et forbud, men det er et krav, der absolut er til at leve med, siger Thor Gunnar Kofoed.