Lyt til artiklen:

Islandsk hesteblod tappes under kritisable forhold: Bruges som medicin i svineproduktion

00:00
Hastighed: ???x
01:51

BT kunne i weekenden fortælle historien om, at man på såkaldte boldfarme på Island tapper blod fra drægtige hopper for at udvinde hormonet eCG, der også kendes under navnet PMSG.

Hormonet bruges blandt andet i svineproduktion - også i Danmark - til at fremkalde brunst i polte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men optagelser fra Animal Welfare Foundation har vist, at produktionen af hormonet på to af farmene har foregået under kritisable forhold, hvor hestene bliver slået med pæle for at tvinge dem ind i bokse.

På Island har landets minister sendt et spørgsmål om forbud mod produktionen i høring, mens EU-Parlamentet har indstillet samme forslag til EU-Kommissionen.

I Danmark har Carl Valentin fra SF stillet et spørgsmål til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, der lyder på, hvad ministerens holdning er til, at der i den danske svineindustri bruges PMSG.

I Landbrug og Fødevarer fortæller Christian Fink Hansen, direktør for grisesektoren, i en mail til Maskinbladet, at ansvaret for at produktet produceres under ordentlige forhold, ligger hos producenterne.

- Vi forventer naturligvis, at distributørerne på baggrund af historierne undersøger, hvad der er op og ned i denne sag, og hvordan man har tænkt sig håndtere de kritisable forhold. Distributørerne og producenterne har et stort ansvar og en EU-godkendelse at leve op til. Hvis ikke producenterne kan garantere ordentlige forhold, må man holde op med at sælge produktet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og så må vi undersøge, hvad vi kan gøre i stedet. Som branche forventer vi selvfølgelig, at der er styr på produktionsforholdene, når vi bruger EU-godkendte midler. siger Christian Fink, direktør for grisesektoren i Landbrug & Fødevarer.