Lyt til artiklen:

Biogas Danmark: CO2-afgift på biogas bremser den grønne omstilling

00:00
Hastighed: ???x
03:28

Regeringens ekspertudvalg anbefaler i sin nye rapport, at biogas pålægges en stigende CO2-afgift, men det vil bremse den grønne omstilling, lyder det fra Biogas Danmark, som i stedet opfordrer til, at virksomheder, der bruger klimavenlig biogas, skal have CO2-afgiften refunderet.

Det fremmer ikke den grønne omstilling at lægge en højere afgift på, men derimod at virksomheder, der køber klimavenlig biogas, skal have refunderet CO2-afgiften, og en afgift vil derfor ødelægge skiftet fra fossil naturgas til klimaneutral biogas, mener Biogas Danmark i en pressemeddelse

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi har verdens grønneste gasnet, hvor gassen udvikler sig lige så klimavenlig som strømmen i vores elnet. Derfor er det helt tosset at gøre klimaneutral biogas dyrere med en CO2-afgift. Det vil bremse udviklingen af grøn forsyningssikkerhed i energiproduktionen og den grønne omstilling af vores produktionsvirksomheder og tunge transport, hvilket vil koste vækst, udvikling og danske arbejdspladser navnlig i landdistrikterne, siger formand for Biogas Danmark Henrik Høegh.

Regeringen: Det skal være dyrere at forurene i Danmark

Se også:

Regeringen: Det skal være dyrere at forurene i Danmark

Interessen for biogas er stigende

Virksomheder betaler for at få biogas, og de danske virksomheders interesse for klimavenlig biogas er stigende, hvor produktionsvirksomheder som eksempelvis Rockwool, teglværkerne, Aalborg Portland og sukkerfabrikkerne på Lolland-Falster vil have biogas til deres grønne omstilling. Det samme gælder i transportbranchen, hvor Arla, Netto, Rema 1000 og nogle af de store vognmænd er begyndt at køre på biogas.

Størstedelen af den leverede biogas er gennem gasnettet og er pålagt CO2-afgift, hvor resten er gennem ledning mellem biogas producent og forbruger, hvor den er fritaget for CO2-afgift.

CO2-afgiften på biogas leveret gennem det landsdækkende gasnet er fra 2023: Almindelig procesindustri: 14,6 kr/GJ
Mineralogiske processer: 0 kr/GJ - (CO2-kvotepris ca 39 kr/GJ) En CO2-afgift på 750 kr./ton svarer til 42 kr./GJ

Vil have svenske og tyske tilstande

Biogas Danmark vil have regeringen og ekspertgruppen til at kigge mod nabolandene, Sverige og Tyskland, som blandt andet gør, at virksomheder kan opnå afgiftsrefusion for CO2-afgift med en oprindelsesgaranti for biogas sammen med et bæredygtighedscertifikat, der dokumenterer, at biogassen ikke er produceret med energiafgrøder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores nabolande Sverige og Tyskland har knækket koden hvad angår biogas og CO2-afgift, og de oplever en hastigere grøn omstilling af blandt andet den tunge vejtransport. Imens står Danmark tilbage på perronen, fordi den førte politik ikke er ambitiøs nok. Det bør vi kunne gøre bedre, siger Henrik Høegh.

Skatteministeriet har ind til nu afvist at indføre den svenske model, da det ikke har været muligt rent administrativt at fritage biogas for CO2-afgift, når det leveres gennem gasnettet som der også indeholder naturgas, men med implementeringen af VE-II direktivet i hele EU fra den 1. juli 2021, der erstatter landenes frivillige certifikatordninger med lovbundne oprindelsesgarantier efter fælles retningslinjer, er vejen banet for at virksomhederne fritages for CO2-afgift gennem afgiftsrefusion, når de dokumenterer, at de har købt biogas, skriver Biogas Danmark i pressemeddelse.