Lyt til artiklen:

Lemken udvikler plov til Carbon Farming

00:00
Hastighed: ???x
02:05

ZALFs forskningsarbejde om udbytte og klimaeffekter af delvis dyb jordbearbejdning er finansieret af det tyske forbundsministerium for fødevarer og landbrug. Lemken vil bruge denne forskning til at skabe et redskab til kulstofberigelse i agerjord, der er klar til serieproduktion.

Det skriver Lemken i pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Denne plov er beregnet til at blive brugt til meliorativ jordbearbejdning, det vil sige at bryde komprimering og forbedre jorden som følge heraf. Redskabet har plovskær, der pløjer i skiftende dybder for at skabe brønde under jordbearbejdningsniveauet i hver anden fure, som derefter fyldes med humusrig muldjord.

Analyser af historiske forsøg udført af ZALF har vist, at mere end halvdelen af den humus, der indføres på denne måde, tilbageholdes for at sikre langtidslagring af CO2 i jorden.

De nederste jordlag med lidt humus, som pløjes op i processen, blandes med muldjorden og danner ny humusrig muldjord i løbet af få år, da kulstof tilføres fra afgrøder. Samlet set stiger humusindholdet i jorde der dyrkes på denne måde, og jordens frugtbarhed forbedres. Samtidig skaber denne bæredygtige jordforbedring en ny forretningsmodel i form af kulstofopdræt.

Ved at opbryde komprimeret jord, samtidig med at der indføres humusrig muldjord i brønde, kan planterødder vokse ind i dybere jordniveauer og få adgang til vandet og de næringsstoffer, der tilbageholdes der. Denne tilgang kan øge udbyttet med op til fem procent selv i det første år. Denne effekt blev etableret så tidligt som i 1960'erne og 1980'erne og er blevet bekræftet af nyere markforsøg udført af ZALF.

Når den er parret med et iQblue connect-modul, vil Carbon Farming-ploven, som er baseret på afprøvede og testede Lemken-plove, være i stand til at indsamle stedspecifikke arbejdsdata og præcist dokumentere dybden og positionen af de skabte brønde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Denne nye plov vil kunne købes fra midten af 2024.