Lyt til artiklen:

Debat: Vandplaner på værksted

00:00
Hastighed: ???x
01:52

Hvordan sikrer vi sunde fjorde og et landbrug i vækst? Fredag den 11. februar klokken 10-14 afholder Landbrug og Fødevarer en vigtig konference i Fællessalen på Christiansborg. Her sætter danske og internationale eksperter fokus på virkningen af de enorme og kostbare indsatser, vi gør for at mindske kvælstofudsivning i vore vandløb og fjorde.

Initiativet til konferencen kommer fra folketingsmedlem Hans Chr. Schmidt (V) og SLF, hvor bestyrelsesmedlem Søren Laustsen medvirker vedrørende indsatsen ved Haderslev Fjord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landmænd, rådgivere, kommune og myndigheder har i årevis tumlet med en række tiltag, som har til hensigt at mindske udledningen af kvælstof til vore fjorde. Det drejer sig om randzoner, efterafgrøder i flere udgaver, vådområder, minivådområder og begrænsninger i kvælstofgødskningen ved dyrkning af landbrugsafgrøderne.

I landbruget skal vi kunne gøde jorden ordentligt for at skabe kvalitetsprodukter. Og det er uanset om det er brødhvede, maltbyg til ølbrygning eller proteinindhold i foder til husdyrene. Begrænses gødskningen er konsekvensen større import af soja og brødkorn fra udlandet samt forringet økonomi.

Vi skal naturligvis passe på vore vandløb og fjorde. Men det er utroligt vigtigt, at vi gør det med de rigtige virkemidler.

Konferencen vil give os bud på, om vi har gang i de rigtige ting, eller om der findes bedre tiltag. Samtidig vil eksperter fra Sverige og Tyskland fortælle hvordan de har grebet sagen an. Jeg forventer en utrolig spændende konference, som vil inspirere os til at finde en den optimale balance imellem markbrug og sunde vandløb.

Jeg vil opfordre interesserede i at tilmelde sig on-line eller deltage fysisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om konferencen på slf.dk.