Lyt til artiklen:

Landboforening: Landmænd oplever voldsom stigning i energiomkostninger

00:00
Hastighed: ???x
02:32

Det er voldsomme konsekvenser, som elprisernes himmelflugt river med sig. Både private og erhvervslivet oplever netop nu, hvordan omkostningssiden øges betragteligt, når det gælder energiudgifterne. Og landmændene rundt i Danmark går ikke ram forbi.

Det skriver Sønderjysk Landboforening, der har foretaget beregninger, som viser, at landmændene oplever betragtelige stigninger i energiomkostningerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For et landbrug med 250-300 køer viser vores beregninger, at landmanden kan forvente en acceleration i omkostningerne på op til cirka 200.000 kroner. Beregningerne er blandt andet baseret på den stigning, som netselskabet N1 har udmeldt vedrørende øgede tarifomkostninger for 2022. Denne udmelding bekræftes også af Dansk Energi i et notat om forventningerne til 2021/2022, konstaterer Anders Andersen, udviklingschef i Sønderjysk Landboforening.

Udover de 250-300 køer er der i beregningerne indbygget forudsætninger om et el-forbrug på 250.000 kwh samt et olieforbrug på 50.000 liter. Stigningerne i energiomkostningerne udgør henholdsvis 120.000 kroner og 75.000 kroner - excl. moms.

- Stigningerne har givet en forskrækkelse i markedet og betyder, at rigtig mange virksomheder står foran overvejelser om at låse prisen for en periode. En fastlåsning af priser giver budgetsikkerhed i virksomheden, men sikkerheden kan også være dyrt købt i et usikkert marked, tilføjer Anders Andersen.

For udviklingschefen gælder det om at tænke sig om. Og så i øvrigt at læse det med småt, når det gælder indgåelse af eventuelle nye aftaler.

Digital udvikler i SLF, Pieter Jans, fortæller, at der i de mange el-tjek, som SLF foretager, ses mange forskellige varianter af fastpris-aftaler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvert el-selskab har mere eller mindre udviklet sine modeller for aftaler, og derfor skal man som virksomhedsejer sætte sig godt ind i aftaleforholdet. Vi har desværre set landmænd, som troede, de havde købt et prisloft, men hvor energiselskaber så i deres forretningsbetingelser har indbygget mulighed for at opsige aftalen. Omvendt har landmænd været fanget af lange bindingsperioder - helt op til fem år, siger Peter Jans.