Lyt til artiklen:

Solid indtjening til de danske mælkeproducenter

00:00
Hastighed: ???x
02:04

De høje mælkepriser holder smilene oppe hos mælkeproducenter på nogle punkter.

Ifølge Sønderjysk Landboforening har de gode afregningspriser skabt en rigtig god bundlinje for de danske mælkeproducenter, ved højere afregningspriser og effektivitet blandet de regnskaber de har fra producenterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har på baggrund af de første regnskaber for konventionelle mælkeproducenter konstateret en stigning i indtjeningen på cirka 750.000 kroner. Det skyldes primært højere ydelse med tre procent, samt en stigning i afregningsprisen på mælk med 23 øre. De tidlige regnskaber bygger på bedrifter med 276 køer i gennemsnit, fortæller Carsten Friis, teamchef for driftsøkonomi i SLF.

For de økologiske bedrifter ligger tallet en anelse under de konventionelle, men stadig stigende. Her ligger den på 500.000 kroner med stigning af ydelse på 2,7 procent, og en højere afregningspris på 17 øre.

Omkostningerne er steget

Trods de mange opløftende smil igennem 2021, har der været nogle punkter, som har vendt smilene nedad. For omkostningerne har også været stigende. Det har blandt andet resulteret i, at de konventionelle producenters omkostninger pr. årsko er steget med 1000 kroner. De forhøjede omkostninger ses blandt andet på de forhøjede priser i form af korn, proteiner og energipriser.

Stigningen har medført, at fremstillingsprisen pr. EKM er 2,56 kroner, som dog er 30 øre under opnåede afregningspris i forhold til året 2020, hvor fremstillingsprisen lå 16 øre under opnåede afregningspris. Det giver smil på læben hos mælkeproducenterne, når de holder en solid indtjening, selvom omkostningerne er stigende.

- Vi ser altså endelig, at der er ved at være en tilfredsstillende afkastningsgrad i dansk mælkeproduktion på fem procent. De tre foregående år har afkastningsgraden tilsvarende ligget under tre procent, tilføjer Carsten Friis.