Lyt til artiklen:

Alvorlig kritik af Landbrugsstyrelsen efter ekstern udredning

00:00
Hastighed: ???x
02:13

Abonnementsartikel

I en ekstern udredning er der rejst alvorlig kritik af Landbrugsstyrelsen. Det vurderes, at Landbrugsstyrelsen i visse sammenhænge har haft afgivet urigtige og misvisende oplysninger og dermed overtrådt sandhedspligten for offentlige myndigheder.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har modtaget en ekstern udredning om et konkret sagsforløb angående Landbrugsstyrelsens administration af tilskud til landbrugsbedrifter opsplittet på flere CVR-numre.

Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er den tidligere direktør hos Folketingets Ombudsmand, Jens Møller, der har forestået udredningen, med bistand fra advokat Anders Valentiner-Branth.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri bestilte udredningen på baggrund af fødevareministerens syv initiativer, der kom i forlængelse af Rigsrevisionens kritik af Landbrugsstyrelsens tilskudsforvaltning.

- Efter Rigsrevisionens kritik af Landbrugsstyrelsens tilskudsforvaltning iværksatte jeg en oprydningsplan på syv punkter for Landbrugsstyrelsen, hvor et af hovedpunkterne var en ekstern udredning som led i at komme til bunds i en konkret sag. Korrekt forvaltning er en forudsætning for vores tillid til myndighederne, siger Rasmus Prehn, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

- De to eksterne jurister bag udredningen rejser en alvorlig kritik af Landbrugsstyrelsen. De vurderer, at Landbrugsstyrelsen i visse sammenhænge har haft afgivet urigtige og misvisende oplysninger og dermed overtrådt den sandhedspligt, der gælder for offentlige myndigheder.

- Jeg tager deres vurdering alvorligt. Den lader til at bekræfte behovet for den oprydningsplan og omorganisering af Landbrugsstyrelsen, som jeg har iværksat. Nu vil Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri sammen med relevante myndigheder lave en grundig gennemgang af udredningen for at vurdere, hvad den kan give anledning til, herunder i forhold til eventuelle personalesager, afslutter ministeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I ministerens syvpunktsplan lægges der blandt andet op til, at der skal udføres kontrol med bagvedliggende ejerforhold på alle tilskudsordninger, hvor der er risiko for omgåelse som følge af manglende kontrol af opsplitning af bedrifter. Landbrugsstyrelsen skal hurtigst muligt udvikle en effektiv kontrolmodel, lyder det i planen.

De øvrige punkter kan læses her.