Lyt til artiklen:

Årets løgavler kåret: Sydvestfyn gjorde rent bord

00:00
Hastighed: ???x
02:49

Danske løgavlere kårede i forbindelse årsmødet i Avlerforeningen af Danske Spiseløg den 31. januar-1. februar de avlere, der i 2021 lavede det højeste udbytte og den bedste kvalitet af løg.

Det skriver Avlerforeningen for Danske Spiseløg i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Torup Bakkegård & Orelund, Assens, der ejes af brødrene Jacob B. Jacobsen og Claus B. Jacobsen, vandt med et udbytte på 62,8 ton pr. hektar, hvilket er 15 tons lavere end i et normalt år. Det gennemsnitlige udbytte af alle konventionelle såløg i 2021 lå lavt, nemlig kun 45 tons pr. hektar. Henrik Petersen, Hasmark Vestergård, og Jens Chr. Kjeldahl, Brdr. Kjeldahl, Samsø, blev henholdsvis nummer to og tre i den konventionelle del af konkurrencen.

I den økologiske del vandt Agernæs Øko, Assens, der ejes i et partnerskab mellem Ole Lawaetz Olesen og Jacob B. Jacobsen samt Claus B. Jacobsen, vandt med 43,8 ton pr. hektar, mens Gram Slot og Axel Månsson blev nummer henholdsvis to og tre.

Et udfordrende år med lave udbytter

Løgåret 2021 var præget af et koldt og vådt forår, og løgene var langt bag efter indtil sankthans. På det tidspunkt havde løgene kun fem-seks blade, hvor de gerne skulle have haft syv-otte blade. Især de økologiske løg var langt bagefter. Derudover var der en del haglskader og kraftige angreb af løgskimmel. Det våde forår gjorde også ukrudtsbekæmpelsen besværlig. I juli var vejret meget skiftende med dage med 30 graders varme afløst af kolde dage, hvilket løgene ikke kan lide.

Udbytte og kvalitet

Løgkonkurrencen har til formål at optimere dyrkningen med hensyn til både udbytte og kvalitet, så den danske produktion kan konkurrere med løg fra resten af verden.

Det er 16. gang, at konkurrencen om at blive den dygtigste løgavler bliver afholdt. Set over en årrække har konkurrencen været med til at hæve udbytteniveauet i løgavlen i Danmark, men altså ikke i 2021. De økologiske avlere har alle forbedret udbyttet væsentligt, men er stadig langt bagefter i forhold til deres konventionelle kollegaer. Det er kampen mod ukrudt og sygdomme, der gør det vanskeligt at avle økologiske løg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konkurrencen er sponseret af frøfirmaerne SeedCom, Hazera, Olssons Frö og SW Horto.

Der var i alt ni deltagere, og der blev uddelt præmier og pokal til de bedste i begge kategorier.

Avlerforeningen af Danske Spiseløg har 24 aktive medlemmer, som dyrker i alt 1.450 hektar med spiseløg, hvoraf 24 procent er økologisk.