Lyt til artiklen:

Debat: Sæt fokus det rette sted

00:00
Hastighed: ???x
01:54

Landmænd har i generationer produceret fødevarer til danskerne og store dele af verden - vi har i dette arbejde passet vores jorde og passet på drikkevandet. Derfor fås det rene vand stadig ude på landet. Det findes ikke under byerne.

Vi vil fortsat passe på vores fælles drikkevand. Vi kan med stolthed sige, at der ikke er lukket én eneste drikkevandsboring i 20 år som følge af landbrugets brug af lovlige og godkendte sprøjtemidler på marken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor virker det helt skævt, når kommunerne nu er pålagt af staten at indgå såkaldt frivillige aftaler med landmænd om ikke at drive moderne landbrug med fagligt forsvarligt brug af godkendte sprøjtemidler. Vi arbejder med midler, der er underkastet verdens skrappeste godkendelsesregler - og under mottoet: Så lidt som muligt og så meget som nødvendigt.

Derfor har Kommunernes Landsforening ret, når organisationen siger, at kommunerne langt de fleste steder spilder tiden på at få landmændene med på frivillige aftaler om ikke at sprøjte omkring drikkevandsboringerne. Landmændene vil nemlig ikke indgå ufaglige aftaler og dermed afskrive sig muligheden for at pleje afgrøderne mod sygdomme, insektangreb og ukrudt.

Derfor fraråder Bæredygtigt Landbrug også danske landmænd at indgå frivillige aftaler om såkaldt boringsnære beskyttelsesområder, medmindre der er konkret og saglig begrundelse, eller det giver god mening for landmanden i øvrigt. Generelt udgør lovlige og godkendte pesticider ikke en trussel mod hverken grundvand eller drikkevand.

Det er der andre ting, der gør - såsom fortidens synder, der ikke er blevet opdaget pga. mangelfuld måling fra det offentliges side. Det gælder de store generationsforureninger, gamle lossepladser og f.eks. PFOS/PFAS.

Kære kommuner og miljøministerium - ret blikket mod de reelle vand-farer og lad landmanden producere gode sunde og sikre fødevarer samt drikkevand på og under landbrugsjorden.