Lyt til artiklen:

GUDP-støttekroner har stor effekt for grønne projekter

00:00
Hastighed: ???x
02:15

Abonnementsartikel

Grønt Udviklings- og demonstrationsprogram får i meget høj grad realiseret grønne idéer og projekter, der ellers ikke var blevet gennemført. Det viser en ny evaluering.

Mange grønne projekter i landbruget var ikke blevet til noget uden Grønt udviklings- og demonstrationsprogram(GUDP), som støtter projekter med millioner af kroner.

Det viser en undersøgelse, GUDP, der er under Landbrugsstyrelsen, har fået lavet.

Det skriver GUDP i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi har fået en evaluering af GUDP, der viser, at programmet har afgørende betydning for udviklingen af nye grønne fødevareteknologier og videreudviklingen af eksisterende. Jeg er utrolig glad for evalueringens resultater, og i en tid hvor branchen står over for en meget ambitiøs omlægning på klimafronten, tror jeg kun, at behovet for innovative løsninger vil vokse i fremtiden, siger bestyrelsesformanden for GUDP, Mikael Thinghuus.

GUDP's projekter i perioden 2010-2020 er blevet evalueret af Damvad Analytics og Mussmaan. Evalueringen viser blandt andet, at GUDP er med til at sikre projekter, der ellers ikke ville blive gennemført. Enten fordi de var for risikofyldte eller ikke kunne finde finansiering andetsteds.

Projekter bliver til ny teknologi på markedet

Faktisk viser evalueringen, at otte ud af ti projekter ikke var blevet til virkelighed i samme grad og hastighed uden hjælp fra GUDP. Derudover har de projekter, der får støtte en succesrate på 85 procent, målt på projekternes oprindelige målsætninger og forventninger.

- Vi vil bruge resultaterne til at styrke GUDP yderligere, så vi i endnu højere grad kan fremme en grøn og økonomisk bæredygtig udvikling i hele fødevaresektoren fra primærproduktionen i landbrug, fiskeri og akvakultur over forarbejdning til afsætningsleddet. Resultaterne giver et godt afsæt for at udvikle GUDP's næste strategi og styrke programmet, siger Mikael Thinghuus.

Tæt på halvdelen af projekterne har resulteret i udvikling af ny eller forbedret teknologi eller produkt. Flere af teknologierne ender med at være så teknologisk modne, at projektlederne forventer at markedsføre dem inden for nærmere fremtid. 85 procent af projektlederne forventer at kunne kommercialisere deres projekt.