Lyt til artiklen:

Djursland Landboforening vil hjælpe landmænd med ESG-rapporter

00:00
Hastighed: ???x
02:31

En virksomheds bæredygtighedsaftryk skal fremover kunne dokumenteres - det gælder også for danske landbrugsbedrifter, som kan forvente at skulle afrapportere for hele ESG-området og hermed udarbejde en ESG-ledelsesrapport allerede i årsrapporten for 2022. ESG står for environmental, social and governance.

Derfor har Djurslands Landboforening nedsat en arbejdsgruppe, som skal gøre det lettere for landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver landboforeningen i en pressemeddelelse.

- Jeg er klar over, at der er flere rådgivningsvirksomheder, som er i fuld gang med at tilbyde at lave ESG-ledelsesrapporter, men der er altså fortsat usikkerhed omkring, hvilke specifikke krav de finansielle organisationer har til rapporten. Vi kan sagtens lave en ESG-ledelsesrapport, men vi opfordrer vores landmænd til at se tiden an og lave de tiltag, der konkret bliver efterspurgt og lade markedet råde. Vi mener ikke, at der er nogen grund til, at vores landmænd skal bruge ressourcer på at lave ESG-ledelsesrapporter, når kravene fortsat er ret diffuse. Det skal gøres rigtigt første gang, siger Carsten Sørensen, afdelingsleder i driftsøkonomi i Djursland Landboforening, som allerede har udarbejdet de første ESG-ledelsesrapporter.

Tværfagligt samarbejde i landboforeningen

Seges har udarbejdet foreløbige skabeloner til udarbejdelse af ESG-ledelsesrapport for produktionsformerne mælk, gris, planteavl og fjerkræ, men inden længe kommer der endnu et værktøj fra Seges - et online afrapporteringsværktøj, hvor den enkelte landmand kan sammenligne sit eget klimaaftryk med en lignende virksomhed.

- Vi forventer at modtage værktøjet fra Seges i løbet af 2022. Vi regner med, at hele processen med ESG-ledelsesrapporterne derefter bliver langt mere visuelt og giver et større overblik. Så kan den enkelte landmand se, hvilke tiltag der konkret skal arbejdes med fremadrettet. Samtidig har Djursland Landboforening nedsat en tværfaglig arbejdsgruppe her i huset, bestående af Rikke Skyum, chef for Land, miljø & erhverv, Carsten Kløcher, chef for Planteavl og undertegnede. ESG handler jo ikke kun om økonomi - det gælder hele bedriften, siger Carsten Sørensen.

- Fordelen ved en ESG-rapport er, at man får synliggjort sine handlinger indenfor miljøområdet og de ansattes arbejdsmiljø. Derudover får man sat fokus på bedriftens strategi og de fremtidige tiltag på bedriften, siger han.