Lyt til artiklen:

Politiet vidste aflivningsordre var ulovlig

00:00
Hastighed: ???x
01:40

Abonnementsartikel

Statsministerens udtalelser på pressemødet 4. november 2020 dannede baggrund for politiets omstridte action cards, men allerede den 5. november vidste ordensmagten, at hjemlen til instruksen manglede.

Den 20. november 2022 var tre ansatte ved politiet i vidneskranken i Retten på Frederiksberg for at gøre minkkommissionen klogere på, hvad præcis der skete i forbindelse med, at et action card, der betød at de politielever, der skulle ringe til minkavlerne skulle give følgende besked, hvis avleren takkede nej til at myndighederne ikke måtte gå ind på ejendommen.

"Det er jeg ked af at høre, men beslutningen er truffet. Manglende medvirken vil derfor betyde, at du ikke får mulighed for at opnå bonussen, og du kan forvente, at myndighederne så kommer og foretager tømning af besætningen alligevel. Jeg vil derfor høre, om dette får dig til at ændre beslutningen?"

Faktisk var tanken om at aflive alle mink ikke fremmed i polititoppen, og ifølge DR fremgik det på dagens retsmøder, at Rigspolitiet og den Nationale Opereative Stab (NOST) på egen hånd en aflivningsplan som bilag til regeringens koordinationsudvalg i forbindelse med det skæbnesvangre møde den 3. november om aftenen.

Manglende lovhjemmel

Rigspolitiet og Justitsministeriet vidste allerede den 5. november, 2020, dagen efter regeringens pressemøde den 4. november, at lovhjemlen manglede, men det til trods, så fortsatte den ulovlige ageren mod minkavlerne upåagtet, og det stærkt kritiserede action card blev taget i brug den 7. november.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Torsdag kom det frem, at det udskældte action-card blev skrevet af den juridiske konsulent Tobias Berg og senere hen godkendt af Birgitte Buch og Uffe Stormly.