Lyt til artiklen:

Klar til crowdfunding: Løsdriftsstald til økologisk mælkeproduktion på Lyø er første projekt

00:00
Hastighed: ???x
03:23

Landbrugets helt eget, nye crowdfundingsselskab, InGreen AgroFunding, er nu klar til at udbyde sit første projekt.

Det oplyser formanden for InGreen AgroFunding, René Andresen, direktør i Vestjysk i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er meget glade for nu at kunne præsentere denne nye finansieringsmulighed. Vi ved, at der over hele landet er projekter, som af den ene eller anden grund ikke kan opnå traditionel
finansiering på konkurrencedygtige vilkår, men hvor projekterne finansielt er sunde og bæredygtige. Derfor glæder det os, at vi nu er i markedet med en helt ny mulighed, siger René Andresen.

Alle projekter kreditvurderes

Anett Skov Marcussen er direktør for InGreen AgroFunding, og hun siger, at platformen har fået stor opmærksomhed, siden landbruget i sommer annoncerede, at man arbejdede på sådan en mulighed.

- Nu glæder vi os over, at første crowdfunding-projekt kan udbydes, og vi håber, at mange andre sunde projekter i fremtiden opnår den nødvendige finansiering ad denne vej, siger Anett Skov Marcussen, som også er direktør for Sektor for Økonomi & Virksomhedsledelse i Landbrug & Fødevarer, der er en af partnerne bag.

Hun glæder sig over, at statens Vækstfond også er en samarbejdspartner for InGreen AgroFunding.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er den etablerede crowdfunding-virksomhed Smallbrooks, der er valgt som samarbejdspartner på udviklingen af selve platformen.

Her glæder adm. direktør Esben Bistrup Halvorsen sig også til at udbyde første projekt:

- Vi har set meget frem til at lancere platformen. Crowdfunding udgør i stigende grad en alternativ finansieringsmulighed, og landbruget er en åbenlys kandidat til at gøre brug af denne. Det giver den enkelte projektejer mulighed for at komme i direkte kontakt med et stort antal af individuelle investorer. Samtidig giver det almindelige mennesker mulighed for at støtte op om et bæredygtigt landbrug. Vi glæder os til fortsat at være en del af projektet, siger Esben Bistrup Halvorsen, adm. direktør i Smallbrooks.

Første projekt: Løsdriftsstald på Lyø

De første, der søger finansiering via InGreen AgroFunding, er landmand Laust Longfors Hansen og hans forældre Karin Longfors og Bjarne Hansen fra Lyø.

Familien er i gang med et generationsskifte af gården, som drives med 96 malkekøer og cirka 100 hektar, hvor der blandt andet også er en specialproduktion af spinatfrø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som et led i generationsskiftet har familien omlagt mælkeproduktionen til økologi og bygget en ny løsdriftsstald, men med en placering på en ø er adgangen til traditionel finansiering begrænset, og de traditionelle muligheder, der er, er dyrere end for en tilsvarende bedrift på fastlandet.

- Vi håber med crowdfundingplatformen at kunne finansiere et lån på 1 million kroner til en fast rente, der er lavere, end hvad der ellers er muligt for os, qua at vi bor på en ø, hvor jorden nærmest per automatik - desværre - vurderes meget lavt, siger Bjarne Hansen.

- Landbruget er i modsætning til turismen et helårserhverv på en ø som Lyø, men vi har mange ekstraomkostninger, som et landbrug på fastlandet ikke har - for eksempel udgifter til færgetransporten. Vi har samtidig mere begrænsede finansieringsmuligheder til højere renter, så for os er den nye crowdfunding-platform en meget spændende mulighed, siger Bjarne Hansen.