Lyt til artiklen:

Tre millioner kroner til grøn omstilling på landbrugsskoler

00:00
Hastighed: ???x
02:39

Fire syddanske landbrugsskoler har fået tre millioner kroner fra Region Syddanmark til at styrke undervisningen i bæredygtighed. Med pengene følger et ønske om at ændre mindsettet hos både lærere og elever i forhold til bæredygtighed og give dem den faglige indsigt til at kunne bidrage til den grønne omstilling af landbruget.

Det skriver Dalum Landbrugsskole i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det her handler ikke blot om at blive bedre til at regne på klimagasser eller optimere på foder­udnyttelse. Vi skal helt op på den store klinge og lære eleverne at tænke anderledes. Vi skal have modet til at gøre op med den måde, vi producerer på i dag. Som Albert Einstein sagde, kan vi ikke løse vores problemer med den samme tankegang, som skabte den, siger Birthe Egdal, der er underviser på Dalum Landbrugsskole og én af initiativtagerne til projektet.

Udover Dalum Landbrugsskole deltager Grindsted Landbrugsskole, Gråsten Landbrugsskole og Kjærgård Landbrugsskole i projektet.

Certificeret bæredygtighed

Første skridt i projektet er at opnå en fælles bevidsthed om, hvordan landbrugsproduktion påvirker den verden, vi er en del af. Der skal indsamles viden om, hvilke udfordringer verden står overfor, og hvordan landbruget kan bidrage både positivt og negativt. Herefter skal lærerne på tværs af de fire skoler bruge den nye viden til at udvikle nye tværfaglige undervisningsforløb til alle niveauer af landbrugsuddannelsen.

- Vi skal se nærmere på plantebaserede fødevarer, og der skal fokus på de nyeste teknologier og metoder til at nedbringe udledningen af klimagasser fra den animalske produktion. Det er ikke nok at sige, at noget har en effekt, vi skal også kunne bevise det. Fremtidens bedrifter skal kunne bæredygtighedscertificeres og stå på mål for sine ambitioner, målt på både den økonomiske, sociale og miljømæssige bundlinje, siger Birthe Egdal.

Pligt til at gøre noget

Landbruget står for en betydelig del af udledningen af klimagasser i Danmark. Derfor er der brug for en grøn omstilling af erhvervet, men landbruget er også en del af løsningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landbruget er jo ét af de få erhverv, som også kan være CO2-opsamlende. Derfor er landbruget en vigtig brik i den grønne omstilling. Vi kan gøre en stor forskel, især når vi tænker effekten på globalt plan. Vores viden kan bruges globalt, og vi har pligt til at gøre noget, siger Birthe Egdal.

Projektet begyndte den 1. januar 2022 og forventes afsluttet den 30. juni 2024.