Abonnementsartikel
Claas kan snart fejre de 100 år. Det er ganske vist en gammel, familieejet maskinfabrik, men hele tiden søges der nye veje. Hvem skulle for eksempel tro, at flyindustri er noget for en landbrugsmaskinfabrik? Ikke desto mindre samarbejder Airbus med Claas om produktionslinjer og samleteknik. Og nye fabrikker skyder op i både USA, Rusland og Indien
Claas Fertigungstechnik, der er et datterselskab i Claas-gruppen, beskæftiger sig hovedsageligt med produktionslinjer og værktøjsfremstilling. Men også flyteknik og laserteknologi hører til virksomhedens arbejdsområder.
Den erfaring, som firmaet har høstet gennem at etablere produktionslinjer i moderselskabets maskinfabrik, kommer andre virksomheder til gode. Det gælder eksempelvis bil- og flyindustri, som også kan bruge Claas erfaringer med automationsprocesser og værktøjsfremstilling.
Flyindustrien kan omvendt bidrage til nye samleteknikker, og Claas bruger en elastisk superlim, der er udviklet til fly, ved visse pladesamlinger i landbrugsmaskinproduktionen.
Claas Fertigungstechnik er også med i udviklingen af Airbus transportfly, A400M, der har været undervejs i mange år, men som endnu ikke har fløjet sin jomfrutur.
I den indiske delstat Punjab har Claas netop indviet en fabrik for larvebåndsmaskiner, der specielt er udviklet til at høste ris i våde marker. Maskinerne bærer navnet Crop Tiger 60 og skal markedsføres i Sydkorea, Taiwan og Japan.
Den lille maskine har et 15 fods skærebord og en tank, der rummer 3.000 liter. Drivkraften kommer fra en 125 hestes turbodiesel. Fabrikken, der har kostet 82 millioner kroner at opføre, beskæftiger 300 mennesker.
I forvejen fremstiller Claas mejetærskere på en fabrik i nærheden af den indiske hovedstad New Delhi.
I USA har samarbejdet med Caterpillar ført til, at Lexion mejetærskeren samles på en fabrik i Nebraska og sælges under navnet Caterpillar. Og er gul
Gennem overtagelsen af aktiemajoriteten i Renault Agriculture i 2003 fik Claas et bredt udvalg af traktorer på programmet. Fabrikken, der ligger i Le Mans, beskæftiger 2.000 personer.
Udover et stort sortiment af traktorer fulgte også ekspertise med i handelen, og denne viden blev brugt, da Claas etablerede en traktorproduktion på dets mejetærskerfabrik i Rusland. Medarbejdere fra Le Mans rejste til fabrikken i Krasnodar for at sikre et stabilt produktionsforløb af den 280 hestes Atles traktor.
Claas, der ledes af den kun 32-årige Cathrina Claas, beskæftiger over 8.500 mennesker over hele jorden, fik sit første patent i 1913. Igennem årene er det blevet til flere end 4.000 patenter. Hovedsædet ligger i Harsewinkel i det vestlige Tyskland, 450 km syd for den danske grænse.Det 40 ha store fabriksområde, hvor der blandt andet fremstilles mejetærskere og snittere, besøges hvert år af 25.000 mennesker.
Supplerende kilder: Claas GMBH, LMB Danmark, leica geosystems, wikipedia