Lyt til artiklen:

Klimapotentiale i digitaliseret landbrug

00:00
Hastighed: ???x
02:12

Abonnementsartikel

Landbruget vil være en del af fremtiden og klima-løsningen og har en del at byde ind med, mener Jens Elbæk, afdelingschef Planteinnovation Seges, og han slår fast, at teknologierne er på vej.

Dansk landbrug er ifølge Jens Elbæk, Seges, verdens mest digitaliserede, og de mange data og gode registreringer giver gode muligheder for en grøn omstilling.

Jens Elbæk mener derfor, at den grønne omstilling nok skal lykkes for dansk landbrug i kraft af data, som også kan bruges til dokumentation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal kunne måle og dokumentere, at det virker, sagde han i sit indlæg på årsmødet i Landbrug & Fødevarer Planteproduktion.

Derfor planlægger Seges også at gennemføre 25.000 - 30.000 gasmålinger i forbindelse med landsforsøgene.

- Men man bliver ikke rask af at tage temperatur eller tage en kviktest, så derfor leder vi efter virkemidler, sagde Jens Elbæk.

Et af de initiativer, Seges arbejder med i samarbejde med Aarhus Universitet, er at reducere klimaaftrykket med 70 procent fra gødningsanvendelse.

- Vi er en del af løsningen, men det kræver, at vi tænker nyt og agerer anderledes, og at vi har mod til at kaste sig ud i noget nyt. Jeg er sikker på, at landbruget ser anderledes ud om 10 år, end det gør i dag, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klimaftryk er synligt

Jens Elbæk peger på, at mange landmænd allerede nu kan se klimaaftrykket fra deres egne marker på landmand.dk.

- Vi har allerede nu en million hektar registreret i FarmTracking, hvor landmænd har været dygtige og gode til at registrere aktiviteter på de enkelte marker, fortalte Jens Elbæk, som tilføjer, at det er meget let at registrere sine aktiviteter, mens man sidder på traktoren.

Derefter kan man se aktiviteterne på marken og hvor meget CO2 den enkelte mark optage af halm og kerne.

Jens Elbæk fremviste sine egne marker, hvor de fleste var grønne og dermed bedre end gennemsnittet, mens en enkelt var rød - og dermed dårligere end gennemsnittet.

- Det hænger først og fremmest sammen med udbyttet, forklarede Jens Elbæk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tilføjer, at klimaindsats ikke må gå ud over udbyttet og kvaliteten.

- Ellers virker det ikke for os, siger han.

Jens Elbæk fastslår således, at høje udbytter og kvælstofeffektivitet er klimavenligt.