Lyt til artiklen:

Jagten går ind på ulve i Sverige

00:00
Hastighed: ???x
02:35

I modsætning til Danmark bliver der i disse dage reguleret i ulvebestanden i Sverige.

Søndag den 2. januar startede licensjagten på de svenske ulve, skriver mediet ATL.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge den svenske Miljøstyrelsens opgørelse sidste vinter var der cirka 395 ulve i Sverige, hvilket er en stigning i forhold til vinteren før, hvor opgørelsen viste omkring 365 ulve.

Licensjagten løber senest til den 15. februar.

Miljøminister Lea Wermelin har flere gange udtalt, at hun så helst, at vi var fri for ulve i Danmark, men ifølge EU-lovgivning er vi forpligtet til at beskytte ulven.

I et svar den 17. december til folketingsmedlem Susanne Zimmer, om ministerens manglende lyst til ulve i Danmark, skriver Lea Wermelin:

"Ulvens genindvandring til Danmark har skabt udfordringer, og de udfordringer bliver efter min opfattelse forstærket, når vi taler om et lille og tætbefolket land som Danmark. Derfor har jeg tilkendegivet, at jeg selv helst så, at ulven ikke var kommet tilbage til Danmark, fordi vi er så lille et land".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ministeren skriver videre:

"Ulven er en art, som skaber utryghed og bekymring i befolkningen, ikke mindst i de egne, hvor den har slået sig ned. Jeg har stor forståelse for, at dem der bor i områder, hvor ulven færdes, kan føle sig bekymrede og begrænsede i hverdagen, og for de landmænd, der oplever angreb på deres husdyr. Derfor arbejder regeringen løbende på nye tiltag, som kan sikre at borgerne og husdyrejerne kan føle sig trygge i områder, hvor ulven kan forekomme.".

I følge den officielle ulveoptælling ulveatlas.dk befandt der sig i 3. kvartal 2021 omkring elleve voksne ulve, samt et ungekuld på mindst fire hvalpe i Danmark.

Af de elleve voksne ulve, var de syv immigranter og fire danskfødte. De voksne ulve var fordelt på to par, fem stationære, enlige ulve, og to strejfdyr, skriver Ulveatlas.dk.

Miljøstyrelsen har i 2022 afsat yderligere 1,4 millioner kroner til ulveforvaltning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er Miljøstyrelsens plan at indfange og GPS-mærke ulve for at få mere viden om ulvens færden. Styrelsen vil også iværksætte informationsindsatser målrettet lokalbefolkningen i de område, hvor de revirhævdende ulve etablerer sig og styrelsen vil også afsætte midler til indkøb af hjælpetrailere med udstyr, som en korps af frivillige kan bruge til at rykke ud ved ulveangreb.