Lyt til artiklen:

FRDK: Pløjefri landmænd kan få fordel af C02-afgift

00:00
Hastighed: ???x
02:10

Abonnementsartikel

Landmænd, der ikke pløjer, lagrer C02 i jorden. De vil derfor kunne se frem til at modtage en negativ CO2-afgift, hvis den bliver en realitet.

Pløjefri landmænd har en fordel, hvis der bliver indført en CO2-afgift.

De lagrer nemlig CO2 i jorden, og deres markbrug kan udløse en negativ CO2-afgift.

Det skriver Foreningen mod reduceret jordbearbejdning i Danmark (FRDK) i en pressemeddelelse.

- Vi er grundlæggende imod en CO2-afgift, fordi den bliver urimeligt dyr for dansk landbrug og forvrider konkurrenceevnen, hvis den er en ensidig dansk afgift. Men bliver den en realitet, bør landmænd, der lagrer kulstof i jorden, få en negativ afgift - altså en belønning for deres klimaindsats, siger formand i FRDK, Henrik Terp.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Lagrer op til 2,4 ton pr. hektar

På baggrund af tal fra Aarhus Universitet og Seges' Vidensyntese om Conservation Agriculture estimerer FRDK, at dyrkning af jorden efter Conservation Agriculture-principper årligt i gennemsnit kan lagre mindst 2,4 ton CO2 pr. hektar som organisk materiale/humus i jorden afhængig af jordtype og andre forhold.

Hvis 1 mio. hektar landbrugsjord i omdrift opdyrkes efter principperne, kan der i Danmark alene årligt over en årrække oplagres op til 2,4 millioner ton CO2.

- Det er derfor klart, at en pløjefri markdrift på et landbrug ikke skal belastes af en afgift, men derimod skal honoreres, siger Henrik Terp.

Negativ afgift er en mulighed Vismændene i De Økonomiske Råd har foreslået en afgift pålagt beregnet CO2-udledning for afgrøder og husdyr for at tilskynde landbruget til at reducere sin CO2-udledning.

Lars Gårn Hansen, vismand i De Økonomiske Råd og professor ved Københavns Universitet bekræfter ifølge foreningen, at det er muligt at belønne landmænd, der fjerner CO2 fra atmosfæren i et afgiftssystem.

- I princippet kan man sagtens udvide vores model, så man belønner dem, der er i stand til at fjerne CO2 og nitrat ved at opbygge lagrene i jorden, siger vismanden.