Lyt til artiklen:

Lokalt vandværk tager afstand fra DR

00:00
Hastighed: ???x
05:16

Nordfyns Vandværk har lagt en skrivelse på vandværkets hjemmeside, hvor bestyrelsen tager afstand fra de trailere og den omtale, som allerede nu er ude om en udsendelse på DR, som vandværket medvirker i. Udsendelsens titel er "Byen med det giftige vand", men bestyrelsen understreger, at værket siden den 20. december 2021 har haft rent vand og væsentligt blødere vand til alle forbrugere i Krogsbølle og omegn.

Bestyrelsen skriver på hjemmesiden, at den daværende bestyrelse i Nordfyns Vandværk sagde ja til at medvirke i et program på DR, hvor det ifølge en skriftlig medvirkendeaftale med DR fra juli 2020 fremgik, at "programmet handler om Nordfyns Vandværks kamp for at skaffe rent vand til forbrugerne. Det er en historie om nærdemokrati, medborgerskab og noget af det, vi tager helt for givet: nemlig vores allesammens drikkevand. Formålet med denne dokumentarserie er at give seerne et indblik i den lokale, demokratiske proces, det er at drive et vandværk, og opfordre dem til selv at tage aktivt del i samfundet. Serien viser, hvordan lokale ildsjæle involverer sig for fællesskabets bedste."

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor er vi nødt til at tage kraftig afstand fra de trailere og den omtale, som pt. er offentliggjort på DR's kanaler. Denne omtale fokuserer efter vores opfattelse i højere grad på et nationalt problem med forurening af vores grundvand og kildepladser, og synes også at skyde på, hvad/hvem, DR mener, er skyld i det nationale problem, skriver bestyrelsen.

Videre kritiserer bestyrelsen, at den føler sig brugt til en anden dagsorden:

- Spørgsmålet om, hvem eller hvad, der er skyld i vores lokale, såvel som nationale problem, har slet ikke været fokus i de optagelser, som vi har medvirket i. Derfor er det heller ikke en diskussion, som de programmer, som vi medvirker i, indeholder. Vi er derfor utroligt kede af, at vores lokalområde skal være løftestang for den agenda.

- Valget om at medvirke i programmet traf vi ud fra ønsket om at være med til at synliggøre, hvad det vil sige at være frivilligt involveret i lokalsamfundet, hvordan nærdemokratiet fungerer, og hvor vigtigt det er at involvere sig for at gøre en forskel i de mindre samfund i Danmark, hedder det i skrivelsen.

Vi har derfor i bestyrelsen en forventning om, at de tre udsendelser, der bliver offentliggjort d. 31. december 2021 på dr.dk, og efterfølgende bliver vist på flow tv d. 3., 10. og 17. januar 2022 netop sætter fokus på ovenstående præmis. Dette har vi også ved selvsyn kunnet konstatere er tilfældet ved gennemsyn af programmerne i december 2021, skriver bestyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forening kritiserer

Foreningen Bæredygtigt Grundvand er også gået ind i sagen og kritiserer trailerne forud for tv-udsendelsen.

Foreningen mener, at Danmarks Radios foromtale af udsendelse om "byen med det giftige vand" går over stregen. Bæredygtigt Grundvand mener, at DR overtager Danmarks Naturfredningsforenings talmagi rettet mod landmænd.

- At DN bruger sin indflydelse på at rette talmagi direkte mod landmændenes dyrkningsflade og ejendomsret er ikke noget nyt. Men, at public service stationen Danmarks Radio overtager retorikken og gør den til sin egen, finder vi i Bæredygtigt Grundvand stærkt utilfredsstillende, siger foreningens formand, Ulrik Lunden.

Han mener, at DR sigter på landbruget, når der i foromtalen bruges ord som fund af rester fra sprøjtemidler i over halvdelen af danske boringer, og når DR 1 henviser til, at kravværdien for drikkevand på Nordfyn er overskredet 30-40 gange.

- At bruge statsmediets troværdighed til at udarbejde en udsendelse om nærdemokrati og så lancere udsendelsen som om DN's talmagiske sammenstillinger er kendsgerninger, er misbrug af licensbetalernes penge, mener han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke landbrugets skyld

Bæredygtigt Grundvands fagchef, agronom Bente Andersen afviser, at dyrkningsfladen er årsag til overskridelser af kravværdien med 30-40 gange på Nordfyn.

- Tværtimod tyder denne voldsomme udvikling på en eller flere lossepladser. Altså er der tale om en punktkilde. Det er heller ikke korrekt at beskylde landbruget for at forurene halvdelen af danske drikkevandsboringer med sprøjtemidler. Det har intet hold i virkeligheden. Malerrester og en masse andre stoffer kaldes for pesticider, når de er under opløsning i jorden, men det gør dem ikke til sprøjtemidler fra landbrugets dyrkningsflade. Postulatet holder ikke vand, siger hun.

Ifølge Bente Andersen er ingen boring sløjfet i 20 år på grund af pesticidfund fra landmænds dyrkningsflade.

- Og vi har endnu til gode at se den første dyrkningsflade kunne aflæses i vandet nedenunder. Så påstandene er grebet ud af en sammenhæng. Det er ren talmagi, siger hun.

DN inviteret

Ulrik Lunden er i øvrigt stærkt kritisk over for, at DR har inviteret Danmarks Naturfredningsforenings Walter Brüsch som gæst hos DR1 efter udsendelsen. Han mener ikke, at repræsentanten for Danmarks Naturfredningsforening kan anvendes som sandhedsvidne i denne sag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ulrik Lunden kræver, at DR1 fremover fremkommer med dækkende korrekt information til lyttere og seere og udelukker ikke søgsmål mod DR, hvis mediet vedbliver med at anvende Danmarks Naturfrednings tal.