Lyt til artiklen:

Debat: Landmænd kan ikke holde Danmark oppe, hvis de selv holdes nede

00:00
Hastighed: ???x
04:21

Agerskovgruppen er bekymret over myndighedernes alt for rigide kontrol og grundløse politianmeldelser i landbruget. Stress som følge af rigid kontrol og grundløse straffesager er en alvorlig væksthæmmer i dansk landbrug og følgeerhverv. Vi kan simpelthen ikke leve med rigide, hårdhændede metoder mod vores medlemmer, som vi mødes med fra diverse kontrollanter og deres styrelser.

Derfor skal der lyde stor ros til anklagemyndigheden for at trække en række sager tilbage fra domstolene, inden de kommer for retten. Landmænd er på den måde blevet frifundet, fordi sagerne imod dem om tilsammen flere end 40 forskellige strafsanktionerede forhold er trukket tilbage af anklagemyndigheden. Flere af forholdene har handlet om EU-ret. Andre er trukket tilbage, fordi sagen ganske enkelt ikke var ordentligt undersøgt før den blev rejst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi glæder os over det hver eneste gang en virksomhed i vores branche igen kan ranke ryggen som en fri mand. Det er glædeligt, at vi fra advokatfirmaet Sønderby Legal igen er informeret om, at en række sager er blevet trukket tilbage fra retten af anklagemyndigheden. Det gælder både byretter i Jylland og på Sjælland, inklusive en ankesag i Østre Landsret, selv efter at landmanden var blevet dømt i byretten. Det er tredje gang på under et år, at vi i Agerskovgruppen kan sende samme signal ud om, at anklagemyndigheden har valgt at trække udsigtsløse sager fra retten.

Væksthæmmer

Straffesager er en alvorlig væksthæmmer i dansk landbrug. Alle i produktionsdanmark frygter "de hvide biler" på gårdspladsen. Kontrollanter, som vi landmænd oplever, ikke er modtagelige for afbalanceret sund fornuft. Derfor er det så glædeligt, når anklagemyndigheden forstår sagens rette sammenhæng, og vi sætter vores lid til, at anklagemyndigheden også fremadrettet vil forhindre grundløse sager mod landbruget. Vi sætter vores lid til, at det store antal frafaldne sager vil føre til færre straffesager i fremtiden.

Vi ser desværre ofte, at landmænd straffes dobbelt. Både med straffesagen og KO-trækket. Det er meget vigtigt for os, at de reddes tørskoet i land. For hver eneste gang en landmand tiltales uberettiget, trækkes han i den livsvigtige EU-støtte. Uden den samme støtte som alle andre landmænd i hele EU, er han prisgivet. Det tærer både på kassekreditten og på humøret. Uanset resultatet. Vores medlemmer er dem, der forventes at holde Danmark i gang. Det er naturligvis umuligt, hvis man selv holdes nede af grundløse straffesager.

Vores advokat fortæller os, at firmaet i dette halvår har en skarp statistik for, at en række rejste straffesager er trukket tilbage af anklagemyndigheden. I en enkelt sag er sagen endda blevet trukket tilbage efter, at landmanden var blevet dømt i byretten. Inden valgte anklagemyndigheden at trække sagen.

Også for landbrugets følgeerhverv har Sønderby Legal modtaget en række tiltalefrafald af en række straffesanktionerede forhold. Det drejer sig om i alt 10.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Agerskovgruppens advokat er mest kendt for rammevilkårssager baseret på EU-ret, som kommer alle landmænd til gode ved såkaldte civile søgsmål. Partner Suzanne Estrup fortæller, at virksomheden for et par år siden traf det strategiske valg at ville hjælpe erhvervet også med straffesager.

Strider mod EU-retten

Suzanne Estrup:

Det har vi gjort fordi, straffesagerne lægger et kæmpestort pres på landmændene, og vores erfaring er desværre, at mange af de straffesager, som rejses enten strider mod EU-retten eller simpelthen er for ringe oplyst, og derfor skal føre til frifindelse. Selve dét at have en straffesag imod sig, er et alvorligt tryk på den enkeltes virkelyst.

Derfor går vi benhårdt efter at få dem løst uden rettergang. Det lykkes heldigvis ofte, og det burde få Landbrugsstyrelsen, Fødevarestyrelsen m.fl. til at tænke efter. Politianmeldelser er et alvorligt værktøj. Det skal bruges med omtanke, og noget tyder på, at det desværre ofte bruges af administrationen for at "være på den sikre side", eller for at kunne opfylde skematisk praksis.

Hver eneste gang anklagemyndigheden kaster en sag fra sig, forhindrer det nye lignende sager i at opstå, og det er dét vi går efter. En væsentlig reduktion i det samlede tryk på landbruget. Det er vores bidrag til at fastholde den enkelte landmands levedygtighed og virkelyst.