Lyt til artiklen:

Vejle Kommune og landbruget indgår partnerskab om klimaet

00:00
Hastighed: ???x
02:54

En ny partnerskabsaftale er faldet på plads mellem Vejle Kommune og de lokale landboforeninger. En aftale, der skal bidrage til, at kommunen når klimaplanens mål om 70 pct. reduktion af CO2-udledningen i 2030 og et nettonul i udledningen i 2050.

Det skriver Vejle Kommune i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har med vores klimaplan hele tiden vidst, at vi ikke kan nå målet alene. Det kræver samarbejde med erhvervslivet, med vores borgere, og ikke mindst med landbruget, som er en stor og aktiv del af Vejle Kommune. Landbruget bidrager med rigtigt meget godt til kommunen. Men samtidig står landbruget for en betragtelig del af vores klimaaftryk. Derfor er det en stor glæde, at vi er blevet enige om at arbejde sammen om den grønne omstilling, siger Niels Clemmensen, der er medlem af Natur- og Miljøudvalget og en del af partnerskabets styregruppe.

Han bliver mødt med opbakning fra sin kollega i udvalget og styregruppen, Søren Peschardt:

- Vi er i udgangspunktet enige om, at der ikke findes én løsning, der alene kan reducere landbrugets klimabelastning. Der skal arbejdes med mange områder og både med små og store omstillinger og projekter, der går på tværs af hele værdikæden, afprøver nye teknologier og produkter, eller udforsker sammenhængen med andre sektorer og cirkulær økonomi.

Landbruget er allerede i gang

Landbruget i Vejle Kommune udleder drivhusgasser, der svarer til 36 pct. af den samlede drivhusgasudledning i kommunen. Udledningen stammer fra en lang række kilder - fx energiforbrug i maskiner og bygninger, CO2 fra drænede lavbundsjorde, lattergas fra kunstgødning og ikke mindst metangasser fra dyrehold.

Det er Vejle Kommune, der har taget initiativ til partnerskabet, men landbruget er allerede i gang med at imødekomme nye markeders efterspørgsel på fødevarer, der efterlader et mindre klimaaftryk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er tydeligt, at vi skal udvikle landbrugserhvervet, så vi fortsat kan producere fødevarer, som forbrugerne ønsker, på en bæredygtig måde. Hensigten er, at vi i partnerskabet kan få endnu mere skub i at udvikle og udbrede løsninger, der kan sikre reduktionen af drivhusgasser, siger Keld Hjort, bestyrelsesmedlem af Kolding Herreds Landboforening.

Partnerskabet skal fremme nye teknologier, koblinger til andre sektorer og sikre synergi og samspil med andre indsatser i kommunen.

- Partnerskabet handler om at styrke samspillet på tværs af fødevareværdikæden - fra jord til bord - så vi har et stærkt, innovativt og lønsomt landbrug i kommunen. Det kræver også, at vi afprøver nye teknologier og produkter, eller udforsker sammenhængen med andre sektorer og cirkulær økonomi, siger HC Gæmelke, formand for Jysk Landbrug.