Lyt til artiklen:

Dialog skal sikre løsning på mask-fordeling

00:00
Hastighed: ???x
02:51

Der er åbnet op for dialog mellem Nature Energy og de sjællandske kvægbrugere, der i 2022 mister muligheden for at købe mask fra Faxe Bryggeri.

Det skriver Landbrug og Fødevarer i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bryggerierne, biogasbranchen og fødevareerhvervet har således været i dialog for at se på mulige løsninger, der på kort sigt skal afhjælpe manglen på mask, og som på længere sigt skal sikre tydeligere rammer for disponeringen af mask, så en lignende situation ikke opstår.

Nature Energy har lavet en aftale med Faxe Bryggeri for 2022 og aftager dermed mask fra bryggeriet.

Men Nature Energy forstår godt, at en række landmænd føler sig ramt af den nuværende situation.

Derfor foregår der nu en dialog mellem parterne, hvor der drøftes forskellige perspektiver og løsninger på den opståede situation. Der er en række forhold, der fortsat skal afvejes, inden en endelig løsning er 100% på plads, og dette arbejde pågår, skriver de i pressemeddelelsen.

- I Royal Unibrew er vi kede af den vanskelige situation som de berørte landmænd er havnet i. En klar og rettidig kommunikation omkring licitationen kunne have afværget nogle af de problemstillinger, vi står med nu. Dem skal vi undgå fremover, siger Jakob Simmelsgaard, Vice President Group Procurement, Royal Unibrew A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrug & Fødevarer mener, at det er helt afgørende med en dialog mellem parterne, så der hurtigst muligt kan findes en løsning.

- Det er en ærgerlig situation for mange landmænd, og der skal kunne findes en løsning. Vi har en god dialog med bryggerierne og biogasbranchen om sagen, og der har været et bredt ønske om at finde en hurtig løsning. Det glæder mig, at vi på den her måde kan tage hånd om de udfordringer, der er opstået, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer Thor Gunnar Kofoed.

Foruden den kortsigtede løsning for næste års leverancer af mask, er man i kredsen enige om at mødes snarest, så man på sigt kan udforme nogle principper for afsætning af mask, under hensyntagen til den frie konkurrence.

- Vi mener, at der er behov for at kigge på, om vi kan etablere nogle generelle principper for anvendelse af biprodukter, hvad enten der er tale om vegetabilske eller animalske. Derfor vil vi nu se på udarbejdelsen af en "Code of Conduct", så vi fremadrettet også får nogle solide rammer for udnyttelsen af vegetabilske biprodukter, siger Thor Gunnar Kofoed.

Den ambition deles af Biogas Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I BiogasDanmark er vi glade for at de involverede parter har reageret hurtigt og er indstillet på at finde en hurtig løsning. I Biogas Danmark bakker vi op om at der også udarbejdes en Code of Conduct på det vegetabilske område," siger Henrik Høegh, formand for Biogas Danmark