Lyt til artiklen:

Agrocura arbejder på handelsplatform til klimakreditter

00:00
Hastighed: ???x
02:57

Efter at have fulgt debatten om klimakreditter i landbruget kaster rådgivningsvirksomheden Agrocura sig nu ind i arbejdet for at omsætte landmændenes klimatiltag til penge.

Det skriver Agrocura i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi arbejder intenst på at kunne lancere en handelsplatform, hvor vi vil gøre det muligt for den enkelte landmand at omsætte deres klimaindsats til kroner og øre. På den måde forventer vi at en aktiv klimaindsats kan blive en fremtidig driftsgren på det enkelte landbrug, lyder det samstemmende fra Hans Vigen og Rasmus Haun, Agrocura.

Hvis en landmand i dag vælger at udtage lavbundsjorde, plante skov eller levere gyllen til et biogasanlæg opnår han en CO2-reduktion. Denne reduktion kan landmanden sælge videre som en klimakredit til andre virksomheder - eksempelvis Arla eller Danish Crown, som så kan bruge den til at klimakompensere deres produkter. Problemet er bare, at der i dag ikke eksisterer en tilfredsstillende handelsplatform hvor det er landmanden der er i fokus og bliver tilgodeset - og det er netop omdrejningspunktet i udviklingsarbejdet hos Agrocura.

- Vores frygt er at landmændene efterlades på perronen med regningen for klimatiltagene, mens andre løber med gevinsten. Derfor er omdrejningspunktet i vores arbejde at landmanden skal have kredit for sit arbejde, fortæller Hans Vigen, direktør i Agrocura.

Undervejs i processen har Agrocura allieret sig med Erling Christensen, der foruden at være mælkeproducent også er et kendt ansigt i biogasbranchen, både som næstformand for Sønderjysk Biogas samt formand i Landbrugets Biomasseleverandører.

- For mit vedkommende er det vigtigt at afsøge mulighederne for at gøre klimatiltagene på min ejendom til en indtægtskilde. I øjeblikket står jeg som landmand tilbage med regningen, og alle andre løber med gevinsten, siger Erling Christensen og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor synes jeg at det er et godt initiativ som Agrocura har udvist, og jeg tror også at de er én af dem som kan løfte denne opgave. Samtidig mener jeg at det er af stor betydning at sådan en handelsplatform administreres indenfor vores egen sektor, fortæller den sønderjyske biogas-næstformand.

Hos Agrocura er man i gang med arbejdet på handelsplatformen, og forventer at kunne lancere den i løbet af 2022, på trods af at klimakreditter stadig er et nyt begreb i dansk landbrug.

- Vi har fulgt arbejdet med klimakreditterne, og kan se at der er et stort økonomisk potentiale for dansk landbrug. For os er det vigtigt, at landbruget ikke kommer til at sælge ud af arvesølvet fordi vi ikke kom ud over stepperne, forklarer Rasmus Haun og supplerer:

- I første omgang har vi valgt at lave en hjemmeside, hvor interesserede kan tilmelde sig. Både så vi kan danne os et indtryk af efterspørgslen, men også så vi løbende har en direkte kommunikationsvej til de interesserede, slutter han.