Lyt til artiklen:

KMC lancerer nyt pelleteringskoncept: Højner pillekvaliteten

00:00
Hastighed: ???x
03:56

Gennem en målrettet innovationsindsats, er det lykkedes KMC Feed & Pet Food at udvikle et nyt effektivt pelleteringskoncept. Konceptet tager udgangspunkt i kartoffelstivelsens egenskaber, der i en pelleteringsproces sikrer, at foderpiller ved forarbejdning forklistrer korrekt, råvarerne binder optimalt selv ved lave temperaturer, og næringsstoffer ikke bliver brændt af ved høje procestemperaturer.

Det skriver KMC Feed i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det unikke ved det nye pelleteringsmiddel er, at vi, ved at bruge kartoffelstivelse som pelletbinder, får en forbedret fordeling af væsken i foderet. Resultaterne indikerer, at væsken ikke bare lægger sig på overfladen af pillen, men samler råvarerne og indgår i selve foderkemien. Vi kommer dermed tættere på det, der kaldes 'optimal mass hydration', fortæller Rune Friis Kristensen, Commercial Manager for Global Feed and Pet Food hos KMC.

Pelletbinderen er udviklet i samarbejde med internationale partnere og skabt for at være et naturligt alternativ til de kemiske løsninger, der præger markedet i dag. KMC Feed & Pet Food ser et stort potentiale i kartoffelstivelse til foderproduktion, og tror på, at de ernæringsmæssige fordele fra kartoffelstivelsen vil gøre konceptet særligt relevant til anvendelse i foder.

- Ved hjælp af kartoffelstivelsen kan vi ikke bare binde væsken optimalt, men også producere pillerne ved lavere temperaturer. Dertil sikrer vi en optimal væskefordeling, så pillerne ikke er lige så overfølsomme for den varmepåvirkning, de bliver udsat for under produktionen, fortæller Rune Friis Kristensen og fortsætter:

- Samlet set sikrer dette, at de råvarer, der risikerer at blive brændt af under produktionen, i højere grad skånes. Undgår vi at brænde foderet, højner vi foderkvaliteten og sænker formentlig behovet for at anvende tilsætningsstoffer med fokus på fordøjelighed.

- Kartoffelstivelsen er ikke blot en pelletbinder, som optager plads i foderet, men tilfører også letfordøjeligt energi, hvilket er vigtigt, især når vi arbejder med foder til unge dyr, fortæller Annette Lykke Voergaard, Specialist i KMC Feed & Pet Food

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udviklet med "microscopic imaging"

En af udfordringerne i udviklingen af nye pelleteringsmidler er, at internationale standarder i høj grad kun tester på pillernes fysiske holdbarhed, hvor minimal grad af smuld er succeskriteriet. Minimal mængde af smuld tegner et godt billede af, i hvor høj grad massen forbliver bundet til pillen, men fortæller ikke nødvendigvis, om hele pillen er forklistret korrekt.

- Derfor har vi hos KMC, udover at anvende måling af hårdhed og fysisk holdbarhed, anvendt en relativ ny metode kaldet 'microscopic imaging'. Metoden tager udgangspunkt i billeder taget af pillen under mikroskop, hvilket i højere grad gør det muligt at se, i hvilken grad stivelsen forklistres, og hvilken indvirkning delprocesser har på foderpillen, fortæller Annette Lykke Voergaard.

- Vi oplever, at flere og flere har et ønske om, at kunne kontrollere hydreringsprocessen ved pelletering. Det kan vi i højere grad skaffe data på, når vi anvender microscopic imaging. Vi får et meget bedre indblik i, hvordan de enkelte midler påvirker pillebindingsevnen, fortæller Rune Friis Kristensen og slutter:

- Det handler om, at vi, for at kunne imødekomme fremtidens foderudfordringer, gerne vil hæve foderpillekvaliteten. Derfor skal vi udvikle produkter på baggrund af metoder, der giver data indsigt i netop dette. Vi fortsætter vores forsøg med kartoffelstivelse til pelletering, da vi skal blive endnu klogere på kartoffelstivelsens muligheder for nyttig anvendelse i foder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

KMC har testet det nye produkt ved at sammenligne resultaterne mod en kontrolblanding, en blanding indeholdende et kommercielt bindemiddel og blandinger med forskellige stivelsestyper