Lyt til artiklen:

LandboNord: Landmænd arbejder for meget

00:00
Hastighed: ???x
02:35

Egentlig lyder det ret simpelt, når rådgivningschef i LandboNord Merete L. Andersen skitserer det: Når du har en strategi for din virksomhed, så ved du også, hvor og hvad du skal bruge tid på - og hvad du ikke skal prioritere din tid på. Men ikke desto mindre er der mange landmænd, som populært sagt tager tingene, som de kommer. Det kan også være et godt udgangspunkt, men i længden bliver man sårbar.

Det skriver LandboNord i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det handler om at skabe en robust landbrugsvirksomhed, der kan holde til de krav og udfordringer, som dukker op. Alle kan blive ramt af uforudsete hændelser, men det er forskelligt hvordan de bliver håndteret. Er du som ejer nødt til at arbejde ekstraordinært mange flere timer i stalden pga. mandskabsmangel, så er du nødt til at have en plan for hvordan du hurtigst muligt får rekrutteret nye stabile medarbejdere, men også en plan for hvor længe du har råd til at mangle de andre steder, hvor du ellers burde være, siger Merete L. Andersen.

Tænk fremad

Derfor er rådet at få påbegyndt et strategiforløb, hvor virksomhedens ansatte og nære samarbejdspartnere bliver involveret. Målet er at etablere et struktureret fundament for virksomheden, så alle ved, i hvilken retning, den skal styres. Det kan blandt andet ske ved at få indført en fast mødestruktur for lederne på bedriften.

- Tiden, hvor en strategi kunne fylde flere tykke ringbind, er forbi. I dag fylder den ikke andet end et par sider, men de sider er guld værd. Her får du lagt en plan, som du kan bruge i alt, hvad du foretager dig. Du får en række delmål, som du og dine medarbejdere kan navigere efter, og du kan bruge den i forhold til dine kreditorer. Erfaringsmæssigt giver det arbejdsro, så der er tid til at holde fokus på det der betyder noget for din virksomhed, siger Merete L. Andersen.

Mødet om fremtidens landbrug var et af flere møder, hvor LandboNord i samarbejde med Norden Advokatfirma har fokus på ledelse, ejerformer og finansiering. Udover Merete L. Andersen var indlægsholderne chefrådgiver Skat i LandboNord, Jens Chr. Obel, som fortalte om nye ejerformer i landbruget, og advokat i Norden Advokatfirma Anders Bredgaard, som fortalte om vigtigheden af at have aftalerne på plads, inden man etablerer nye landbrugsselskaber sammen med andre.