Lyt til artiklen:

Dansk viden skal hjælpe landmænd i Kenya med at nå klimamål

00:00
Hastighed: ???x
02:49

COP26 i Glasgow hævede det globale ambitionsniveau for klimahandling i verdens landbrug og skovbrug. Nye tiltag for klimareduktioner i verdens landbrug og skovbrug vurderes at kunne sænke temperaturstigningerne med 0.6 grader. Men flere udviklingslande har brug for hjælp til at nå deres klimamål.

En af de lande er Kenya, hvor op mod 200.000 landmænd nu bliver præsenteret for danske klimaeffektive løsninger, som kan bidrage til at Kenya når sine klimamål for 2030.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrug & Fødevarer har netop underskrevet en samarbejdsaftale med FAO, som finansierer forundersøgelsen til et klimaprojekt med FN's grønne klimafond i Kenyas Lake Victoria Region.

Det skriver Landbrug og Fødevarer i en pressemeddelelse.

- Globale partnerskaber er afgørende for at imødegå klimaforandringerne. Danske landmænd og andelsselskaber har viden og teknologisk ekspertise om klimaeffektiv fødevareproduktion, som kan hjælpe udviklingslande. I FN's landbrugsorganisation FAO har vi fundet en formidabel global partner, ved hvem vi kan levere på den stærke opfordring fra COP26 om øget klimahandling i landbrug og skovbrug globalt. Det er en ambitiøs klima- og handelsdagsorden, siger Flemming Nør-Pedersen, konst. Adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.

Projektet sker i regi af det globale andelspartnerskab Cooperative Partnership for Climate Smart Food and Forestry, som L&F har stiftet sammen med søsterorganisationer i Finland og Holland samt den hollandske andelsudviklingsorganisation Agriterra.

Målet er at kunne understøtte en bæredygtig intensivering og klimaoptimering af landbrugsproduktionen i området omkring Lake Victoria Region, samtidig med at øgede mængder af kulstof lagres i jorden, afskovning undgås og kulstofoptag øges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Cirka 200.000 landmænd ventes - afhængig af sektorvalg og lokale konsultationer som er i gang - at være medejere af de 400-500 andelsselskaber som fokus er rettet. Andelssektoren er velfungerende kan derfor komme til at spille en central rolle i udmøntningen af den grønne omstilling.

- Andelsselskaber kan noget særligt i forhold til klima, da de skaber en ramme for klimahandling for deres ejere - landmændene. Både Danmark, Holland og Finland er alle rundet af andelstanken, som nu bliver et vigtigt redskab for at nå de globale klimamål, siger Flemming Nør-Pedersen

Projektet, som er under udarbejdelse, skal bidrage til at Kenya når sine klimamål for 2030, samtidig med at det er med til at åbne et nyt marked for grøn eksport af danske klimaløsninger fra fødevaresektoren.