Lyt til artiklen:

Danmarks ældste aktive Delaval malkerobot har kørt i 20 år

00:00
Hastighed: ???x
02:35

Abonnementsartikel

Sonja og Vagn Andersens malkerobot fra Delaval rundede i slutningen af november 20 års aktiv tjeneste.

Danmarks ældste DeLaval VMS malkerobot, som stadig er i drift, har netop fejret 20 års jubilæum. Det skriver Delaval i en pressemeddelelse.

Robotten står placeret hos Sonja og Vagn Andersen i Henne, hvor den blev sat op den 27. november 2001.

- Jeg malkede 15 år i gårdens gamle malkegrav og fik skulderen fuldstændig ødelagt, så havde vi ikke købt robotten, ville det have været slut med køerne på gården, fortæller Sonja Andersen.

Parret er enige om, at robotten har været med til at ændre arbejdslivet i en positiv retning. Alt blev langt mere fleksibelt at have med at gøre.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Nu kunne vi flytte arbejdstiden på gården og nyde friheden ved at tage i byen uden at skele til uret og tænke på at skulle hjem for at malke, fortæller de. Friheden har også givet længere ferieture til blandt andet USA, Bali, New Zealand samt en del skiferier. -

Det havde ikke været muligt uden robotten fra DeLaval, understreger de.

En overgang var den nu 20 år gamle DeLaval VMS malkerobot oppe på at klare malkningen af flere end 80 jerseykøer på gården.

- Robotten har konsekvent præsteret et pænt stykke over 200 malkninger i døgnet, og en overgang lå vi omkring 230 daglige malkninger, fortæller Vagn Andersen.

Han har effektivt brugt DeLaval-robottens mange management-data på PC'en til at spotte de langsomme malkere i besætningen og udskifte dem med hurtigere malkere for at optimere kapaciteten.

Naturligvis var der i starten nogle "børnesygdomme", som lige skulle ordnes, men derefter har robotten trofast malket over 7.300 timer årligt, eller næsten 150.000 timer ialt gennem de 20 års drift.

Malkerobottens effektive arbejdstid, siden den blev installeret i november 2001, svarer til mere end 90 arbejdsår for en medarbejder med 37 timers arbejdsuge, så naturligvis har der været brug for service ind imellem, ud over hvad Vagn med sin tekniske flair selv kunne ordne.

- Vi har gennem årene haft fin support og mange gode oplevelser med DeLavals helpdesk. De har hjulpet på alle tider af døgnet, når der opstod et problem, så det har vi været virkelig godt tilfredse med, understreger Sonja og Vagn.

Efter DeLaval VMS malkerobotten var installeret i november 2001, var Sonja og Vagn så venlige at lægge lokaler til gentagne virksomhedsbesøg for en strøm af interesserede mælkeproducenter.

Men nu er vi i gang med at sælge besætningen for at blive fuldtids-pensionister, slutter de.