sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Gammel søbund i Thy kræver bælteundervogn

00:00
Hastighed: ???x
02:11

Abonnementsartikel

I Thy driver Viktor Westergaard sammen med sin far bedriften Rosvang. 40 procent af deres arealer ligger på gammel søbund, hvilket gør jorden ekstra svampet at køre på. Derfor har de investeret i både traktor og mejetærsker med bælteundervogn.

- Det er meget specielt at køre på gammel søbund, da det føles lidt som en svamp. Det gynger meget, når man kører på hjul, og derfor har vi fundet effekten med bælter, fortæller Viktor Westergaard, der på bedriften, Rosvang, kører Claas Lexion 8900 og Axion 960 - begge med Terra Trac bælteundervogn.

I høsten 2020 havde Rosvang en Claas Lexion 8800 på demo, og det var her interessen for mejetærskeren kom. Tidligere har de kørt med to mejetærskere. Men da de fik syn for sagen og så, hvor meget kapacitet den nye Lexion generation havde, besluttede de sig for, at én mejetærsker fremover skulle klare høsten. I alt driver Rosvang 1076 hektar, og derudover har de en svineproduktion på 1030 søer.

- Udfordringen var, at vi skulle have en mejetærsker med stor kapacitet, men også en, der passede til vores lave jorde. Med Terra Trac undervognen oplever vi ikke den bølgende fornemmelse, når vi kører på søbunden, fortæller Viktor.

rich-media-1
Axion 960 har Rosvang valgt med bælteundervognen Terra Trac. Foto: Danish Agro Machinery A/S

- En Lexion egner sig rigtig godt til vores bedrift, da vi får den kapacitetsforøgelse, vi havde forventet. På de gode dage, kan vi ikke få høstet nok, og der bidrager den godt til det.

Brug for traktorens kræfter

Med en del redskaber med stor bredde på op til 12 meter var der et stort behov for en traktor med mange kræfter.

- Vi havde brug for at få overført kræfterne fra motoren ned i jorden, uden at det hele kommer igennem hjulspænd - og det bidrager den godt til, fortæller Viktor om deres Axion 960 Terra Trac.

- Og så er det superfedt, at vi kan holde os under fire meter i bredden, som gør, at vi kan transportere den relativt nemt på vejene, selvom vi har store redskaber med.

rich-media-2
Tidligere har Rosvang haft to mejetærskere, men i år klarede én Lexion 8900 Terra Trac arbejdet. Foto: Danish Agro Machinery A/S

Traktoren, som har mange af de tunge opgaver i marken har, ligesom mejetærskeren, også en bælteundervogn. Særligt de flade bælter på Axion tiltaler Viktor.

- Ingen andre på markedet tilbyder de flade bælter, og vi tror meget på de flade frem for de trekantede bælter, fortæller han.