Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Mangel på arbejdskraft udfordrer juletræsbranchen
Ude i plantagen hos Kidbæk Juletræer nær Holstebro står nordmannsgranerne stolte og ranke side om side, og duften af gran fører tankerne hen mod den søde juletid. Idyllisk og fredeligt umiddelbart, men lige nu hersker der en hektisk stemning, for den intensive høsttid er i fuld gang, skriver Sagro i en pressemeddelelse.
Hvert år eksporterer danske virksomheder juletræer til Europa for omkring 1,5 milliarder kroner. Danmark er blandt de største leverandører og afsætter i omegnen af 10 millioner juletræer årligt.
- Det hele er meget uforudsigeligt og enormt sårbart - ikke mindst i forhold til bemandingen. Hele omsætningen skal jo hentes hjem på omkring fire uger. Der er ikke noget alternativ. Vi er nødt til at køre på med arbejdsprocesserne, også selv om vi bliver ramt af sygdom eller andet, konstaterer Jørn Bertelsen, ejer af Kidbæk Juletræer, der er en af landets større juletræsproducenter.
Lige nu arbejder han non-stop, mens telefonen kimer med bestillinger, og han forsøger at holde gejsten oppe blandt de 10-12 mand, der knokler på.
Inden den intense høsttid, hvor teamet fælder og oparbejder cirka 30.000 træer, har de i flere uger klippet cirka 40 ton pyntegrønt af nordmannsgran, nobilis og bjergfyr. Derudover arbejder Kidbæk Juletræer som entreprenør for andre juletræsproducenter.
Bortset fra de træer, Jørn Bertelsen sælger til danske havecentre, købmænd og så videre, eksporterer han træerne til Norge og Polen gennem Skovdyrkerne, der sikrer, at træerne bliver solgt til en god pris.
Mange parametre er i spil
Hvor rådgiverne hos Sagro hjælper juletræsproducenterne med administrative opgaver såsom gødningsregnskab, indberetning af sprøjtejournal og udarbejdelse af hektaransøgning, betjener de hos samarbejdspartneren Skovdyrkerne Vestjylland juletræsproducenter i hele Vestjylland i forhold til rådgivning, oparbejdning og afsætning.
- Det er stadig jævnt træls at være i juletræsbranchen, men der er lys for enden af tunnelen. Sådan sammenfatter skovfoged Emil Poulsen fra Skovdyrkerne Vestjylland den aktuelle situation i den danske juletræsbranche. Sidste år gjorde et stort konkurrencetryk og en eksport påvirket af corona-restriktioner og -nedlukninger det svært at være juletræsproducent.
I år ser det indtil videre bedre ud, selvom konkurrencetrykket fortsat er stort og der også er udfordringer med transporten - særligt til England.
- Indtil nu er årets salg gået fornuftigt. Vi har heldigvis undgået de helt store aflysninger, fordi der ikke er lukket ned i udlandet på grund af corona. Alt afhænger af det, og derfor kan det nå at gå galt endnu, understreger Emil Poulsen.
Julen falder tidlig
Han fortæller, at de fleste i branchen - i lighed med mange andre erhverv i og uden for landbruget - oplever, at det bliver sværere og sværere at skaffe folk. Og så kan det være svært at overholde leverancetiderne - blandt andet fordi julen falder tidligere i år.-
Vi håber på et godt eftermarked, så der forhåbentligt ikke bliver mange træer til overs, siger han.
Skovdyrkerne leverer primært til Tyskland, som er den største aftager af danske juletræer, men de leverer også rigtig meget til Polen, hvortil salget bliver hjulpet godt i gang af en polsk sælger.
De danske juletræer har generelt en god kvalitet. Træerne er cirka 9-10 år, når de fældes, og derfor er det i år træer fra årgang 2011, 2012 og 2013, der bliver høstet.
- Lige nu høster vi i nogle store årgange, men allerede til næste år vil der være færre træer, fordi en del producenter er i gang med at udfase deres juletræsproduktion. Så falder udbuddet, og prisen stiger, og det bliver kun endnu bedre de kommende år, forklarer Emil Poulsen, der oplyser, at eksportprisen pt. er steget en halv til en hel euro per træ.
Alt er dog ikke lutter idyl, for selv om der forventes mindre prisstigninger, vil det ikke være noget, juletræsproducenterne får noget ud af.
Den øgede indtjening bliver ædt op af øgede oparbejdningsomkostninger. Blandt andet er prisen på en palle steget fra 180/190 kr. pr. styk til 280/290 kr., fordi prisen på tømmer er steget. Også prisen på net er steget.